Skip to content

Haal een stukje Frankrijk in huis!

5 Franse boekentips van Mireille den Hartog van vanfransebodem.nl

Sinds 2014 heb ik het blog Van Franse bodem. En wat ooit eens begon als een blog over Franse producten is nu uitgegroeid tot alles wat met Frankrijk te maken heeft hier in Nederland. Op de website www.vanfransebodem.nl vind je Franse hotspots, Franse producten, een Franse agenda met allerlei dingen als tentoonstellingen, wijnproeverijen en events hier in Nederland, Franse muziekfavorieten van lezers en nog veel meer Franse inspiratie. Op Frans gebied gebeurt er best wel veel hier in dit kikkerlandje. Nu ligt alles een beetje stil maar anders had ik maandelijks wel een wijnproeverij, een wijn- en spijs-event, een Franse chanson avond of een ander Frans event gehad. Nu probeer ik het blog levendig te houden met de Franse favorieten rubrieken want ja je moet toch je 10.000 bezoekers per maand een beetje “Frans” blijven voeden en vooral inspireren.

 

   

 

De boeken van Peter Mayle De eerste keer dat ik de boeken van Peter Mayle las was ik meteen verkocht. Ik zag al zijn belevenissen zo voor me en voelde ook het zwoele van de Provence. In de loop der jaren maak je ook wel eens uitstappen naar andere schrijvers maar Mayle blijf toch wel een van de favorieten.

Mijn keuken van Mimi Thorisson Een heerlijk kijk en maak kookboek van de bekende blogster Mimi Thorisson. Ze kocht jaren geleden een huis in de Medoc in Franrkijk, de streek waar wij ook een huis hebben. Het boek gaat over die streek, de cultuur en zijn recepten. Veel plekken en plaatjes komen mij dan ook bekend voor. Ben ooit eens bij haar langs geweest, trof haar niet aan maar wel haar 2 leuke hondjes.

 

       

 

Surplace van Ariejan Korteweg Wil je weten hoe de Fransen en Frankrijk in elkaar zitten dan is dit boek een must. Over eeuwenoude tradities, de structuur van het land, hoe anders gaat het in het onderwijs en hoe is het plattelandsleven. Dit zijn maar een paar onderwerpen die Ariejan aansnijdt in zijn boek. Ik vond het heel verhelderend en ben daardoor anders naar het land en zijn bevolking gaan kijken.

Culinaria Frankrijk Een heerlijk boek dat ingedeeld is in de streken van Frankrijk. Elke streek heeft zijn eigen gerechten en producten. Dat wordt in dit boek erg goed en mooi beschreven. Van snoepje tot kaas van wijn tot mes alles  staat erin. Een must have voor een francofiel en een grote inspiratiebron voor mijn blog.

Rendez-vous van Esther Verhoef Spannende thriller over een gezin wat in Frankrijk gaat wonen om een chambres d’hôtes te beginnen. Van deze thriller is ook een film gemaakt. Esther Verhoef heeft zelf ook een tijdje in La Douce France gewoond. Sindsdien komt Frankrijk regelmatig terug in haar boeken.

 


 

Mireille den Hartog is de enthousiaste ‘blogger’ van de zeer actieve website www.vanfransebodem.nl. Bijna dagelijks wordt je verrast door allerlei nieuwtjes en tips over Franse producten, films, boeken, mode, restaurants, patisseriën en nog heel veel andere typische fransigheden. Door haar website leer je Frankrijk nog beter kennen en ontdek je dat dat lekkere Franse gevoel in Nederland soms letterlijk om de hoek te vinden is.
Mireille is naast blogger grafisch ontwerper, schrijver, fotograaf en boekenmaker. Het is dan ook geen toeval dat ze enkele boeken over haar grote passie heeft gemaakt. De boeken zijn verschenen bij uitgeverij Edicola.

 

Lezen in Frankrijk