Franse patisserie
Tarte tatin, macarons, chocoladetruffels, brioche, eclairs, meringues, petitfours, crème brûlée en heel veel meer. Wie van zoet houdt kent deze fraaie en exclusieve Franse lekkernijen. Ook steeds meer in Nederland te koop en van hoge kwaliteit. Een mooie patisserie in Frankrijk is altijd weer een feest voor het oog en zeer verleidelijk. En laten we er niet omheen draaien, een stukje Franse zoetigheid past eigenlijk bij elke gelegenheid. Lekker bij de koffie, na een heerlijk diner of zelfs bij het petit dejeuner.
Wie de film Chocolat heeft gezien, naar een boek van Joanne Harris, weet hoe belangrijk deze zoete taartjes in het leven van een Fransman/vrouw is.
De historie van de petit gateaux
Het ambacht van patissier is misschien wel 1000 jaar oud. In die tijd ging het nog voornamelijk om het bakken van hartige taarten en pasteien. In de eeuwen daarna kregen Italie en het Midden-Oosten steeds meer invloed. De ingredienten raakten steeds meer verfijnd en de toen nog exclusieve ingredienten zoals suiker en amandelen werden steeds beter betaalbaar en kwam de patisserie binnen het bereik van ‘de gewone man’. De ontwikkeling van het ambacht kwam daardoor in een stroomversnelling. Naast amandelen en vruchten werden ook nieuwe ingredienten geintroduceerd zoals chocolade en ijs. De laatste trend is het gebruik van minder suiker en vegan varianten.
Tegenwoordig kom je in elk dorp bijna wel een patisserie tegen en zijn er zelfs ster patissiers die naam hebben gemaakt over de hele wereld. De vestiging van Ladurée bekend van de luxe macarons in Parijs wordt zelfs in toeristische reisgidsen vermeld.


Cremes, macarons, bonbons, taarten, eclairs, brioches, viennoiseries
De echte patissiers maken ware kunstwerkjes van hun banket, rijkelijk versierd met marsepein, creme of chocolade. Denk daarbij aan taarten, petit fours, macarons, eclairs en nog veel meer Frans gebak. De lijst van lekkernijen is bijna eindeloos.
Meike Schaling van Petit gâteau schreef meerdere kookboeken over ‘Kleine taartjes’, voor haar een verzamelterm voor zowel zoete als hartige lekkernijen. Mix en match met verrassende bodems, originele toppings en fruitige gelei’s, en maak de heerlijkste tartelettes, quiches, madeleines of soesjes. Ontdek hoe je bodems maakt met citroen, amandel of pistache en proef originele toppings als chocomousse en fruitige gelei. Met in ‘Nog meer kleine taartjes’ als extra een kleine tour du monde én recepten voor vegan glutenvrije en lactosevrije bodems. Voor bakkers van elk niveau die graag tartelettes maken, en alle bakkers die er maar geen genoeg van kunnen krijgen.
Een andere Nederlandse grootheid op dit gebied is Hidde de Brabander. Ook hij heeft al meerdere prachtige boeken over patisserie op zijn naam staan. Wil je zelf aan de slag met patisserie dan kun je in zijn boeken de basisbereidingen ontdekken. Zijn boek patisserie is het ultieme handboek voor de thuis patissier.



Aanbevolen boeken over Franse patisserie en kleine taartjes
Wanneer mag je je patissier noemen?
Het vak van patissier is al jaren in opkomst in Nederland. In Belgie zijn ze al wat langer bezig met het ambacht en vind je ook meer winkels. In Nederland zijn er banketbakkers die zich steeds meer toeleggen op de verfijning van het vak en uitsluitend nog met het exclusieve suikerwerk bezig houden. Het beroep is eigenlijk alleen weggelegd voor de meest creatieve banketbakkers die een stapje verder gaan met het ontwikkelen van verfijnde en exclusieve producten. In Nederland kun je je tegenwoordig naast de bakkersopleiding steeds vaker specialiseren tot patissier.

De 10 beste patisserien in Nederland
Ga je niet zelf aan de slag in de zoete keuken dan kun je nog altijd kiezen voor een bezoek aan de gelukklig steeds meer voorhanden winkels in Nederland. Hieronder een opsomming van winkels die hoog staan aangeschreven.
Huize van Wely
Sinds 1922
Beethovenstraat Amsterdam
Patisserie Tout
Maasstraat 77, Amsterdam
Holtkamp
Sinds 1969
Vijzelgracht 15, Amsterdam
Le petit gateau
Haarlemmerstraat 80, Amsterdam
Tummers Patisserie Passionnelle
Heemstede & Hoofddorp
Tummers Patisserie Passionnelle
Binnenweg 133, Heemstede en Kruisweg 642, Hoofddorp
Peter Lemmens – Patisserie Chocolaterie
Maastricht, Gronsveld en Valkenburg
Patisserie Juliette
Ramplaan 46, Haarlem
Le Clair
Stationspassage 39E, Amsterdam
Patisserie chocolaterie Lindeboom
Hofleverancier
Gasthuisdijk 8a, Zwolle
Het ultieme handboek voor de thuis patissier

Patisserie!
210 recepten 3200 foto’s het ultieme handboek Patisserie! is het ultieme handboek voor iedere patissier; met meer dan 200 recepten, geïllustreerd met stap-voor-stap-foto’s. Christophe Felder is niet alleen een meester banketbakker maar ook een groot pedagogisch talent. Geschreven met steeds de amateur in het achterhoofd, is dit boek niet alleen […]