Skip to content

Haal een stukje Frankrijk in huis!

Anya Niewierra wint met ‘De Camino’ de Hebban Thrillerprijs 2022

Tijdens de Avond van het Spannende Boek werden de Nederlandse thrillerprijzen uitgereikt: de Hebban Thrillerprijs, de Zilveren Strop, de Gouden Strop en de Schaduwprijs. De winnaar van de Hebban Thrillerprijs 2022 is Anya Niewierra, die de belangrijkste lezersjuryprijs voor het spannende boek voor de tweede keer in ontvangst mag nemen.

De Hebban Thrillerprijs, nu voor de derde keer uitgereikt, is de enige juryprijs met echte invloed van lezers. Uit het aanbod van meer dan 100 Nederlandstalige thrillers die voor het eerst verschenen tussen 1 januari 2021 en 1 januari 2022 werden door Nederlandse en Vlaamse uitgevers 85 titels aangemeld. Een honderdkoppige lezersjury van ervaren thrillerlezers las de boeken op de longlist, bestaande uit vijftien titels, en bepaalden de shortlist.

Een professionele eindjury riep De Camino van Anya Niewierra uit als winnaar van de Hebban Thrillerprijs 2022. Het is de tweede keer dat Niewierra de lezersjuryprijs in ontvangst mag nemen; in 2020 won zij de allereerste editie met haar thriller Het bloemenmeisje.

‘Opnieuw levert de auteur een spannende roman af die nagenoeg alle ingrediënten van de perfecte thriller heeft: een ijzersterke plot, goed uitgediepte personages, een boeiend achtergrondverhaal en onderhuidse spanning afgewisseld met humor.’

Uit het juryrapport:

Anya Niewierra weet het lopen van de Camino zo goed te beschrijven dat de lezer zich daadwerkelijk op reis waant en maakt van het verhaal een hele ervaring. Ook verweeft ze de oorlog in het voormalig Joegoslavië door de plot, waardoor ze naast een spannend verhaal de lezer ook stof tot nadenken geeft. Het indrukwekkende verhaal geeft diepgang aan de plot en de personages, die sterk zijn neergezet. Haar schrijfstijl is boeiend, afwisselend en vlot. Opnieuw combineert Niewierra verschillende genres in haar verhaal; De Camino houdt het midden tussen een reisverhaal, een thriller en een roman. De onderhuidse spanning en zware thematiek worden afgewisseld met een komische noot die onverwachts en origineel uit de hoek komt bij de vele moordaanslagen op het hoofdpersonage. De spanning laat voor de hardcore thrillerlezer misschien iets te lang op zich wachten, maar De Camino is verder zo goed uitgebalanceerd dat dat het eindoordeel niet in de weg zit.

Meer over De Camino en bestellen

anya niewierra camino