Skip to content

Haal een stukje Frankrijk in huis!

Bed en Breakfast, de nieuwe roman van Ilja Gort

Ilja Gort raakte in de ban van zijn eigen hoofdpersoon: Abel, de warhoofdige held uit zijn bestseller Godendrank. In Bed en Breakfast begint Abel met zijn vrouw Angela een B&B op hun Zuid – Franse wijndomein. Maar natuurlijk gaat dat niet van een leien dakje. Een televisieploeg met een dubbele agenda wil daar een reality soap van maken, waarna Abel en Angela worden overrompeld door gasten die het bloed onder hun nagels vandaan halen. Als Abels heimelijke verzet de spuigaten uitloopt, is er geen weg terug: om hun wijndomein van de ondergang te redden moet hij in zee met een onvoorspelbare Franse klusjesman en een Brabantse drugsbaron.

Hilarisch vervolg op bestseller Godendrank

Bed en Breakfast is het vervolg op Godendrank dat in 2020 verscheen, maar uitstekend zonder enige voorkennis te lezen. In het boek is opnieuw een hoofdrol weggelegd voor de chaotische Abel, een ouwe hippie die tot voor kort elpees verkocht in hartje Amsterdam.

In september vorig jaar moesten de opnames van Gort over de Grens wegens oprukkende Corona worden gestaakt. Gort trok zich daarop terug op zijn kasteel en schreef Bed en Breakfast, waarin Abel en zijn vrouw Angela op hun Zuid-Franse wijndomein een B&B beginnen, hetgeen leidt tot Fawlty Towers-achtige taferelen.

Bed en Breakfast, de overtreffende trap van Godendrank

Gort kwam op het idee voor deze roman doordat Ilja’s zoon Klaas en zijn vriendin Meriam vlakbij Gort’s Château La Tulipe een B&B waren begonnen. Toen de eerste smeuïge praktijkverhalen daarover loskwamen was het concept voor deze nieuwe hilarische roman geboren.

Het boek speelt zich af in de Languedoc, de streek waar Gort wijngaarden pacht en hij kent de streek en zijn bewoners goed. Mensen die zich nog echt verbonden voelen met hun streek en alles afweten van hun afkomst, over de Tempeliers en de Katharen. Het kost hem dan ook weinig moeite om een aantal van deze authentieke Fransen op te voeren in zijn roman.

 

Benb Meertje 1e Boek Chateau
Ilja Gort overhandigt het eerste exemplaar van Bed en Breakfast aan Meriam Last, geliefde van zoon Klaas. ‘Met al haar sappige verhalen over haar dagelijkse lotgevallen met de gasten in de Chateau-B&B houd ik haar voor medeplichtig!’

 

Ilja Gort (1951) Schrijver, kasteelheer, wijnboer en tv maker Ilja Gort. Een beetje liefhebber van Frankrijk kent hem. Hij woont in Frankrijk en heeft zich naast het maken van wijn toegelegd op schrijven. Zijn schrijfstijl is, net als zijn persoonlijkheid, vlot, humoristisch en fantasierijk. Zijn boeken zijn altijd rijkelijk overgoten met de Franse ‘couleur locale’ waardoor je je al snel in Frankrijk waant.
In 1994 kocht bij een wijnchateau in de buurt van Bordeaux waar hij zijn wijn onder de naam La Tulipe maakt. Bij het grote publiek werd hij bekend door zijn televisieprogramma’s voor Avrotros. Eerder publiceerde hij o.a. Leven als Gort in Frankrijk (meer dan 250.000 exemplaren verkocht) en een tiental wijnboeken. In 2008 verscheen zijn debuutroman De Geluksvogel, gevolgd door De Vrouwenslagerij, De Vulkaan, De Druivenfluisteraar en vorig jaar februari zijn bestseller Godendrank (10 weken in de bestsellerlijst).

Bestel hier Bed en Breakfast

Ilja Gort Bed En Breakfast