Skip to content

Haal een stukje Frankrijk in huis!

Boek op zondag: Met Parijse pen

Boek op zondag: Met Parijse pen

Door gastauteur Bettina van de blog Bettinaschrijft.


Als je niet fysiek naar Parijs kunt, moet je op een andere manier zien te reizen, en een mooi boek helpt daar altijd goed bij. 

Margot Dijkgraaf, die al enkele boeken over Franse literatuur op haar naam heeft staan en Bart Koetsier, een fotograaf, hebben samen een boek gemaakt waarin Parijs, literatuur en fotografie samen komen. 

Aan de hand van verschillende schrijvers gaan we naar diverse delen van Parijs, we nemen onder andere met Remco Campert de bus door Parijs, zitten we aan de zelfkant met de hoofdpersoon uit de boeken van Virginie Despentes en lopen we met Mulder, de creatie van Adriaan van Dis zien we de verschillende wijken en hun kleurrijke bewoners.

Een mooie mengeling van Franse en Nederlandse schrijvers komt aan bod, van Leila Slimani tot Willem Frederik Hermans, van Michel Houellebecq en van Nelleke Noordervliet tot Patrick Modiano en nog een paar anderen. Zij laten zien hoe Parijs een deel uitmaakt van hun boeken, en misschien zelfs wel een eigen personage is, een onlosmakelijk deel van het verhaal.

De foto’s van Bart Koetsier laten Parijs in alle facetten zien en het leuke vind ik dat je hier meerdere keren naar kunt kijken en telkens iets nieuws kan opmerken. De foto’s zijn niet strak of glamoureus, ze laten het rafelige randje van deze wereldstad zien, de mensen op straat, de vreugde, het verdriet, het gewone leven en soms de schrijnende situaties.

Voor mij is dit een perfect boek dat ik langzaam lees, omdat ik er heel lang van wil genieten. Met dit boek ben ik een beetje in Parijs.

Volledige titel: Met Parijse pen. Literaire omzwervingen

Bettina Grissen

Ga naar het boek