Skip to content

Haal een stukje Frankrijk in huis!

Bruno, chef de police

Bruno, chef de police

Dé zomerthriller van 2021!

Van de internationale bestsellers met Bruno, politiecommissaris in de Dordogne, zijn wereldwijd miljoenen boeken verkocht. De boeken van schrijver Martin Walker zijn ongekend populair in Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten. In Nederland kregen ze echter nooit de aandacht die ze verdienen. Na 3 delen stopte de reeks. Gelukkig komt daar nu verandering in. Alle delen van deze spannende misdaadserie worden de komende jaren uitgegeven door Credits Books, de uitgever het Frankrijk magazine Leven in Frankrijk. Het eerste deel ‘Bruno, chef de police’ is nu verkrijgbaar.

Misdaad in de Dordogne

De verhalen spelen zich af in de Perigord, in het dorpje Saint Denis. Een charmant Frans dorpje zoals we ons dat zo graag voorstellen, compleet met dorpsplein, de wekelijkse markt en een bar Tabac. Hooguit wordt de rust verstoord door een groepje wielrenners of rivaliserende petanque spelers. Doch schijn bedriegt, sociale en politieke problemen sluipen het slaperige dorpje binnen, en de innemende politiechef Bruno Courréges krijgt te maken met milieuactivisten, internationale maffia, drugsbaronnen en Californische wijnindustriëlen.

martin walker no credit needed 1000

Schrijver Martin Walker weet op zeer geloofwaardige manier de wereldproblematiek met het dorpje te verweven zonder daarbij afbreuk te doen aan de charme en couleur locale van de streek. De van oorsprong Engelse schrijver woont al jaren in de Perigord en heeft zich de plaatselijk cultuur en tradities goed eigen gemaakt. Hij voelt zich thuis in de streek waar het leven nog met volle teugen geleefd wordt, waar de wijn vloeit, de streekkeuken domineert en geen maaltijd zonder truffels en ganzenvet geserveerd wordt. Stilistisch zou je hem een kruising kunnen noemen van Peter Mayle en Donna Leon. Zijn misdaadromans zijn niet alleen spannend maar ook humoristisch.

Bruno, chef de police

Bruno lijdt een rustig bestaan in Saint-Denis. Hij geeft tennislessen, speelt mee in het plaatselijke rugbyteam en is bevriend met bijna alle inwoners, van de schoolkinderen en de leden van de jachtvereniging tot de excentrieke baron en de burgemeester. Zijn rol als dorpsagent vervult hij het liefst zonder bonnenboekje en een dienstwapen draagt hij nooit. Gewapend met zijn charme gaat hij de, op het eerste gezicht, dorpse problemen te lijf. Echter niets is wat het lijkt. Al snel blijken achter de kleine incidenten grotere problemen te schuilen die het leven in Saint Denis ernstig bedreigen. Zo wordt Bruno geconfronteerd met een Californische wijnboer met grootse plannen, Chinezen die de truffelmarkt komen verstoren en een racistische moord die terug lijkt te gaan naar een onverwerkt Frans verleden.

Lofzang op het plattelandsleven van de Dordogne

Wie overweegt om in de Perigord op zoek te gaan naar Saint Denis kan wel eens bedrogen uitkomen, Martin Walker geeft zo’n rijke beschrijving van het leven in het dorp dat je denkt dat het echt bestaat. Een verdienste voor de schrijver en een uitkomst voor de streek want jaarlijks trekken er busladingen toeristen naartoe om kennis te maken met de wereld van Bruno. De toeristen komen echter toch aan hun trekken want de sfeer in de dorpjes bestaat nog steeds, alleen het plaatsnaambordje Saint Denis ontbreekt.

Bestel Bruno, chef de police hier

martin walker bruno, chef de police 1 bruno, chef de police   martin walker bruno, chef de police 2 de vergelding   martin walker de zwarte diamant

Delen 2 en 3 van de Bruno-reeks verschijnen in september en november 2021

[Eric van der Wal]