Chateau de Percey Bourgogne

Genieten van het goede leven in de Bourgogne

Een ontmoeting met Lara lunow

Joie de Vivre
In het Noorden van de Bourgogne ontmoet ik Lara Lunow, sinds 2002 eigenares van het prachtige Chateau de Percey. Het chateau ligt tussen St. Florentin en Tonnerre, vlakbij Chablis en Auxerre aan de oevers van de Armançon en het Canal de Bourgogne.
Als ik Lara vraag naar haar liefde voor Frankrijk begint ze bijna vanzelfsprekend over de Franse levenskunst en het rijke Franse culturele leven.

Ook in het dunbevolkte Bourgogne is volop aandacht voor cultuur. Dat begint al op de Franse middelbare school, het Lycée, waar veel aandacht wordt besteedt aan de Franse literatuur. Zo heeft een van de dochters uitgebreid studie gemaakt naar de dichter Baudelaire, wiens bekendste dichtbundel Les Fleur du mal in Frankrijk nog steeds gelezen wordt.

Salle De Mariage 1000

Chateau de Percey
In de loop der jaren is het chateau opgeknapt tot de staat waarin het zich nu bevindt. Toen Lara en haar man het kochten was het chateau in verval geraakt na 6 jaar leegstand, overgelaten aan plunderaars en de elementen.

Inmiddels is de formele tuin opnieuw aangelegd en in het interieur heeft Lara haar passie voor antiek en kennis van de Franse stijlperiodes alle ruimte gegeven.

Het gezin heeft een deel van het chateau in gebruik als woning. Het overige is ingevuld met vijf volledig ingerichte gites. Deze worden apart verhuurt of aan groepen. Er is ruimte voor 30 personen.

Colette (1873-1954)

Een van Frankrijks beroemdste schrijvers. Naast de vele verfilmingen van haar boeken is er ook een film gemaakt over haar leven met Keira Knightly in de hoofdrol.
In haar geboorteplaats Saint-Saveur-en-Puisaye is een museum over haar leven en werk.

Van schandaal beluste bisexueel tot nationale held
Sidonie-Gabrielle Claudine Colette werd geboren in het vrij onooglijke Bourgondische dorpje Saint-Sauveur-en-Puisaye, als jongste in een gezin van vier kinderen – van wie twee uit een eerder huwelijk van haar moeder.

Colette werd beroemd om haar Claudine-reeks, verschenen onder de naam van haar man. De vier boeken met pikante jeugdherinneringen van een pubermeisje werden een ongekend succes. Er werden zelfs allerlei ‘gadgets’ uitgebracht, zoals kleding, parfums en sigaren. Ongekend voor die tijd.

Het leven van Colette en haar man kende nogal wat affaires. In 1906 dumpte Colette haar man en zwoer nooit meer afhankelijk van een man te zullen zijn. Ze werd mimespeler en trad op in  theaters in Parijs. Ze veroorzaakte het ene schandaal na het andere. Zo was ze de eerste toneelspeler die een blote borst toonde op het podium en kuste ze een andere vrouw op de mond.

Ondanks haar turbulente leven heeft ze een flink oeuvre opgebouwd. In het Nederlands is onlangs De eerste keer dat ik mijn hoed verloor verschenen. Vertaalster Kiki Coumans bundelde een aantal persoonlijke passages uit haar werk.

Een ander bekend werk is Cheri (1920), Een genadeloze, en nu nog steeds choquerende roman, over een ouder wordende courtisane en een veel te jonge jongen.

Colette was een begenadigd schrijver, bewonderd door haar vriend Marcel Proust, Simone de Beauvoir en Paul Claudel. Niet de minsten uit de Franse literaire wereld. Ze was zeker geen lege hedoniste zoals kritici haar soms neerzetten. Haar zeer persoonlijke teksten over genot en zinnelijkheid zijn boeiend en tijdloos.

Colette was de eerste vrouw die een Franse staatsbegrafenis kreeg, ondanks de weigering van de aartsbischop om haar een katholieke uitvaart te geven.

Boeken over de Bourgogne

Mg Lara.lunow 2000x1200

Contact

Wilt u verblijven in Chateau de Percey neem dan contact op met Lara Lunow. Geniet van de luxueuze appartementen, het park en de tuinen.

+33 7 8526 3675