Skip to content

Haal een stukje Frankrijk in huis!

De beste manieren om Frans te leren

Waarom Frans leren?

Heb jij altijd al Frans willen leren? Wil je emigreren naar Frankrijk? Of wil je je middelbare school Frans eens een keer opfrissen? Een taal leren kost altijd veel tijd en toewijding. Maar er is veel keus in hoe je je de taal eigen kunt maken. Kijk welke methode(s) het beste bij jou passen.

Welke lesmethode past bij jou?

Tegenwoordig zijn er naast lesboeken veel handige apps om een taal te leren zoals Duolingo of Babbel maar de abonnementen kunnen uiteindelijk best kostbaar zijn. Ook kun je op Instagram en Youtube taallessen vinden. Een andere manier om Frans te leren is een cursus volgen met een privé docent of in een groep. Alliance Francaise biedt door het hele land cursussen aan, al wordt dat wel steeds minder…

Ondanks al deze mogelijkheden blijft een boek voor veel mensen vaak een goede basis. En onmisbaar als naslagwerk, als bron van inspiratie of als houvast. 

Hoogste tijd om je Frans op te frissen

Het beheersen van de Franse taal biedt alleen maar voordelen: je begrijpt eindelijk dat snelle geratel van Fransen die enthousiast tegen je aan gaan kletsen terwijl jij in je beste Frans een simpele vraag had gesteld. En je loopt geen risico meer om in een Frans restaurant een gerecht met orgaanvlees te bestellen …

book 1626072 1280

De 5 uitdagingen van de Franse taal

Het leren van een taal kan een flinke uitdaging zijn. Je moet er hoe dan ook veel tijd in steken om het niveau dat je nastreeft te halen. Wat de beste methode is zal voor iedereen verschillen. Het beheersen van de Franse taal is voor veel mensen een extra uitdaging maar geeft uiteindelijk veel voldoening.

1. De uitspraak

De Franse taal heeft veel klanken die we in Nederland niet kennen en soms moeilijk uit te spreken zijn. De gesproken taal zit vol nasale klanken die we niet gewend zijn en veel van de woorden bevatten letters die helemaal niet uitgesproken worden. Tegenwoordig hoor je nog maar weinig Frans op televisie en radio.

2. Franse grammatica

Vergeleken met het Nederlands zijn er nogal veel verschillen. De volgorde van de woorden. De vervoegingen van de werkwoorden en zelfstandig naamwoorden. Het is een flinke uitdaging om je alle regeltjes en uitzonderingen eigen te maken.

3. Woordenschat

Vroeger werden veel woorden aan de Franse taal ontleent, tegenwoordig is dat vaker het geval met Engelse woorden. Nieuwe woorden en uitdrukkingen zul je echt uit hoofd moeten leren door veel te oefenen.

4. Franse regionale verschillen

Wie op tv de Franse president hoort spreken hoort een heel andere taal dan in een boulangerie in Bretagne. Frankrijk kent naast het formele Frans grote regionale dialecten. In de praktijk kan dat best lastig zijn.

5. Gesproken Frans vs geschreven Frans

Het snelle tempo van het gesproken Frans volgen is een flinke uitdaging. Ook omdat in het gesproken Frans veel meer informele woorden en uitdrukkingen bestaan.

sky 3287100 1280

Alliance Francaise

De Alliance Française is een wereldwijde non-profit organisatie die haar hoofdzetel in Parijs heeft, dit al meer dan 130 jaar. Zij heeft als doel de Franse taal en cultuur, en ook de Franstalige culturen te bevorderen en te verspreiden. Nu zijn er ruim 800 Alliances Françaises verspreid over 134 landen. In Nederland is de eerste Alliance Française in 1888 opgericht. Op dit moment telt Alliances Françaises 33 afdelingen in Nederland. Alle afdelingen van AF organiseren taalcursussen op verschillende niveaus en voor verschillende groepen. Denk aan cursussen voor bedrijven of kindercursussen. De cursussen zijn vooral gericht op het vergroten van de spreekvaardigheid. 

 
Naast de taalcursussen bieden de Alliances Françaises tal van culturele activiteiten met lezingen over film, geschiedenis, chansons, theater, reizen in Frankrijk, kunst etc. Ook worden regelmatig reizen georganiseerd naar Frankrijk.
 
Op de website van Alliance Francaise vind je nog meer handige links naar bijvoorbeeld de taalcursussen van TV5Monde.

Taalcursus LOI (en NTI)

De LOI biedt cursussen aan op elke niveau van beginners tot meergevorderden. Je volgt de cursus thuis en krijgt hulp van een persoonlijke taaldocent die je feedback geeft en help bij de juiste uitspraak. Naast het lesmateriaal krijg je in de online omgeving allerlei extra talentools aangeboden. Voor beginners is er een eigen taalcursus-app voor je smartphone zodat je overal kunt blijven oefenen. Voordat je begint kun je je laten adviseren door een adviseur. Je kunt de taalcursus vaak afsluiten met een door Alliance Francaise erkend examen. Kijk op LOI.nl

Het aanbod bij NTI is vergelijkbaar, met cursussen op diverse niveaus en bijvoorbeeld de mogelijkheid voor een spoedcursus of zakelijke communicatie Frans. Kijk op NTI.nl 

Volksuniversiteiten

Via de Volksuniversiteit bij kun je op laagdrempelige wijze en met veel plezier Frans leren. Diverse Volksuniversiteiten in Nederland geven een cursus Frans, welke beschikbaar zijn op verschillende niveaus.

Of je nu gemakkelijker Frans wilt leren spreken of een speciale cursus Frans voor op vakantie wilt volgen, de Volksuniversiteit heeft er een cursus voor. Kijk op deze pagina welke cursussen er bij jou in de buurt worden gegeven. 

De Franse juf

Op deze website tref je heel veel (gratis) lesmateriaal aan. De website is gericht op scholieren en docenten en bevat naast echt lesmateriaal veel spelletjes, video’s, grammaticatips en nog veel meer.
Het is zeker de moeite waard om eens rond te kijken op de Franse juf

boule 3058654 1280
woman 6818168 1280 800
french flag 1064395 1280

Aanbevolen boeken over de Franse taal (recent verschenen)

Hoe lang duurt het om Frans te leren?

Dat hangt natuurlijk af van je taalvaardigheden en al aanwezige kennis van de taal. Als richtlijn wordt vaak aangegeven dat je tenminste 700 uur nodig hebt voor het bereiken van niveau B1. Wil je naar B2 door dan moet je uitgaan van ongeveer 1200 uur studie. Het belangrijkste is om consequent te blijven oefenen en heldere doelen blijven stellen. Met geduld en volharding zul je worden beloond voor je inspanningen.

TIP: probeer je zoveel mogelijk te omringen met de Franse taal. dat kan door te luisteren naar Franse nummers op Spotify of de Franse radio. Ook het kijken naar Franse tv-programma’s of films met ondertiteling helpen je om meer taalgevoel te ontwikkelen. Kijk eens naar het aanbod van Franse films op Netflix.

Frans dorpje

Welke methode om Frans te leren past het beste bij jou?

Om je een beetje op weg te helpen hebben we een aantal methodes voor je op een rijtje gezet. De keuze hangt af van wie je bent, hoeveel tijd je er aan wilt besteden, en of je graag alleen aan de slag wilt of liever in een groep. Ook de kosten kunnen een rol spelen bij je keuze.

Taal apps Duolingo, Busuu, Memrise en Babbel

Een heel eigentijdse manier om een taal te leren is met een app. Het voordeel van deze apps is dat je interactief kunt oefenen met luisteren en spreken, lezen en schrijven. De meeste apps bevatten meerdere soorten oefeningen, spelletjes, video’s of quizzen. Veel afwisseling zorgt ervoor dat je elke dag opnieuw de uitdaging aangaat. Er zijn er 4 die we hier graag noemen. Duolingo, Busuu, Memrise en Babbel. Elke app heeft de mogelijkheid om op jouw niveau te starten. Duolingo en Memrise hebben als basistaal Nederlands, Busuu en Babbel zijn Engelstalig. De apps zijn niet gratis maar je kunt meestal gratis aan de slag en gebruik van (bijna) alle mogelijkheden als je de reclames tussendoor voor lief neemt.

De traditionele taalcursus

Een aantal mogelijkheden zijn hierboven al behandeld. Kijk wat bij jou in de buurt het aanbod is of kies een individuele taalcursus die je thuis kunt doen. Het voordeel is dat je in je eigen tijd kunt studeren maar onder begeleiding van een (online) docent. De kosten zijn vaak wat hoger maar je hebt ook de mogelijkheid om een certificaat te halen.

Taalcursus in het buitenland

Voor wie snel en effectief Frans wil leren is dit de beste optie. Je wordt ondergedompeld in de Franse taal op locatie. De cursussen zijn heel intensief en je maakt naast de lessen kennis met de Franse cultuur. De cursussen worden gegeven door gekwalificeerde docenten.

Privélessen

Wil je snel vooruit dan is een privéleraar een goede mogelijkheid. het moet natuurlijk wel in je budget passen. Het voordeel is dat een docent de stof precies kan afstemmen op jouw individuele wensen en mogelijkheden. 

Zelfstandig aan de slag

Zelfstandig leren vereist natuurlijk wel de nodige discipline. Je kunt je methode helemaal zelf invullen. Kies je eigen leerboeken. Vul deze aan met bijvoorbeeld een app, youtube lessen of tv-programma’s. Zo kun je de kosten flink drukken.

Groepslessen

Bij het leren van een taal kun je verschillende doelen voor ogen hebben. Maar centraal staat natuurlijk altijd het gesprek met een Franstalige te kunnen voeren. Een groepsles bereidt je misschien wel het beste voor op de luister- en spreekvaardigheid. Lezen en schrijven leer je middels het aangeboden cursusmateriaal.

Leer Frans in Frankrijk

Wil je naast de taal leren mensen ontmoeten en de Franse cultuur leren kennen dan kun je overwegen om langere tijd in Frankrijk door te brengen. Een initiatief als Workaway biedt een platform om een tijdelijk werk- en verblijfplek te regelen in Frankrijk. Sommige aanbieders (hosts) bieden naast het werk aan om aandacht aan de taal te geven. een heel directe en natuurlijke manier om je echt onder te dompelen in het Frans.
Een andere manier is om als au pair aan de slag te gaan. De meeste mogelijkheden heb je in Parijs.

Frans leren aan de hand van korte gesprekjes

Franse lesboeken