De baguette is na brie en champagne misschien wel het meest iconische Franse product. In Nederland kennen we het natuurlijk ook als ‘stokbrood’. Die naam is zo gek nog niet want de letterlijke vertaling van baguette is ‘stokje’. Al in de 19e eeuw werd dit brood gebakken in Oostenrijk. Best verwonderlijk dat de baguette sinds 2022 door UNESCO is erkend als Frans immaterieel cultureel erfgoed.
Waarom smaakt een baguette in Frankrijk zoveel lekkerder
Kom je terug uit Frankrijk dan valt een stokbrood in Nederland bijna altijd tegen. Hoe kan dat? Het verschil zit ‘m vooral in de Franse baktechnieken. Een Franse bakker voegt eigenlijk niets toe aan de bloem. In Nederland wordt al snel extra gist, boter of broodverbeteraars toegevoegd. In Frankrijk is dat uit den boze. Daarnaast heeft Frans brood een veel langer rijpingsproces. Daardoor krijgt een stokbrood een sterker aroma en ontwikkelen de smaakstoffen zich beter. Dat ruik je en dat proef je. Een Frans stokbrood heeft ook altijd een lekkerder korst. Een Franse bakker steekt 1 tot 2 dagen in het bereiden en bakken van een brood. Omdat een baguette snel hard wordt en zo vers mogelijk gegeten moet worden bakt de Franse bakker de hele dag door en kun je op elk moment van de dag een Fransman of vrouw met een stokbrood onder de arm zien lopen.
Brood bestellen bij de boulangerie in Frankrijk
Daar sta je dan met je beste Frans in zo’n lekker plaatselijk bakkertje. Het water loopt je in de mond maar de juiste lekkernijen bestellen is toch lastig. ‘Une baguette s’il vous plait’ lukt dan vaak nog net.
Naast de standaard witte baguette is er ook vaak een ambachtelijke versie: een baguette de tradition. Deze is vaak knapperiger en smaakvoller. Een petit pain of flûte is een halve baguette. Tegenwoordig kun je ook kiezen uit een volkoren versie, de pain complet die bestaat uit meerdere meelsoorten.
Ben je klaar met bestellen en vraagt de bakker ‘Et avec ceci? Grijp dan je kans en bestel nog een lekkere tarte tatin of madeleine.
Franse bakkers in Nederland
1. Mamie Gourmand, Leiden
2. Gebroeders Niemeijer, Amsterdam gebroedersniemeijer.nl
3. Broodje van Eigen deeg, Groningen
4. Le Fournil de Sébastien, Hilversum en Amsterdam www.lefournil.nl
5. De Bakkerij, Goes
6. Boulangerie Michel voor de inwoners van Den Haag / Delft
7. Nobel’s, Dordrecht
8. SooFrench, Wasenaar soofrench.com
9. Philippe Galerne, Den Haag Aert van Goesstraat philippegalerne.nl
10. Elsenburg Sebastini Broodmakers, Amersfoort elsenburgsebatini.nl
11. Boulangerie Oscar, Haarlem, Heemstede en IJmuiden
12. Bakery Robin, Stadsbrink 439, 6707 AE Wageningen, /www.robinfrenchbakery.nl
13. Maison Gourmande, Bussum
14. Boulangerie Noé, Amsterdam
15. Levain et le Vin, Amsterdam
16. Yves Delicatessen, 39 Peperstraat, Wijk bij Duurstede
17. Sucré Salé, Reinkenstraat 18, Den Haag
18. Tartine, Van Beverningkstraat 101, Den Haag
19. Eric’s Landwinkel, Bergen, ericslandwinkel.nl
20. Das Brot, Rotterdam, https://dasbrot.nl
21. Bakkerij Van Vessem, 17 vestigingen in Noord- Holland, bakkerijvanvessem.nl
22. Luuks brood en patisserie, Middelburg, luuksbroodenpatisserie.nl
23. De Boulanger, Rhoon, deboulanger.nl
Een boek over brood
Brood is dagelijks en vertrouwd, maar Een boek over brood is uitzonderlijk en verrassend. Terwijl het je leert hoe je de perfecte baguette kunt maken, brengt het broodbakken terug tot de basis, tot begrip, gevoel en intuïtie. Toegankelijk en zonder pretentie. Over de auteur: Afkomstig uit een familie met Franse […]
Alles over Frans brood en zelf je baguette bakken
Gebroeders Niemeijer is een ambachtelijke Franse bakkerij, gevestigd in hartje Amsterdam, op de ‘korte nieuwendijk’, in een prachtig historisch pand met art deco plafond. Kort nadat de bakkerij haar deuren opende, heeft zij een plekje verworven tussen de beste bakkerijen van ons land.
Alle broden en patisserie worden met de hand gemaakt en gebakken in een grote steenoven. Baguettes, desembroden, croissants, brioches, macarons, éclairs, millefeuille, financiers… Geen toevoegingen, geen halffabricaten, maar goede ingredienten en pure smaak. Een stukje Frankrijk zoals je dat zelfs in Frankrijk nog maar zelden tegenkomt.
En het mooiste is dat de gebroeders Niemeijer hun geheimen met ons delen in hun boek ‘Een boek over brood’.
’Dat Issa zijn receptuur voor ons heeft opgeschreven is het grootste feest van het jaar! HOERA!‘ – Yvette van Boven