Skip to content

Haal een stukje Frankrijk in huis!

De ongewenste doden van Chris Lloyd – recensie

Door Bettina Grissen van bettinaschrijft.blogspot.com.


Op een vroege ochtend in Parijs worden vier mannen in een goederenwagon vermoord en ergens anders in de stad springt een man uit het raam, met zijn jonge zoontje in zijn armen.  Rechercheur Eddie Giral wil erachter komen wie de moorden heeft gepleegd en waarom de andere man zelfmoord heeft gepleegd. Hij vermoedt dat er een verband is tussen de zaken omdat alle doden uit dezelfde Poolse stad komen. Eddie Girals taak is echter niet gemakkelijk want niemand lijkt op deze doden te zitten wachten. Het is namelijk 1 juni 1940 en de Duitsers hebben net Parijs bezet. 

Het is een chaos, vele Parijzenaren probeerden de stad te ontvluchten voor de Duitsers kwamen. Nu zijn er ook gestrande Franse soldaten die proberen om naar hun gevechtseenheid te komen, terwijl de Duitsers de orde willen herstellen zodat zij de dienst kunnen uitmaken.

Eddie Giral heeft gevochten in de vorige oorlog en heeft nog altijd last van de trauma’s die hij hier heeft opgelopen. Als rechercheur staat hij ongeveer aan de kant van de goeden, al is hijzelf de eerste om toe te geven dat hij niet altijd de juiste keuzes maakt. Maar de nieuwe situatie zorgt ervoor dat Eddie niet vrijuit kan werken, hij vermoedt namelijk dat een Duitse officier, Karl Weber, ermee te maken heeft, maar krijgt geen kans om die te ondervragen. Eddie moet laveren tussen de Duitsers, sommige collega’s die niet te vertrouwen zijn en de aanwijzingen die hij weet te vinden.

De Duitse majoor Hochstetter is belast met het controleren van de politie en hij lijkt redelijk op de hand van Eddie te zijn, hij weet hem in ieder geval een aantal keren uit de problemen te helpen. Ondertussen jaagt Eddie de Gestapo op de kast en moet hij erachter zien te komen wat de Poolse geheime dienst weet en waarom een Amerikaanse journaliste ook belangstelling heeft voor Weber. Ondertussen blijkt dat iedereen dubbel spel speelt en dat er heel wat meer belangen zijn dan Eddie op het eerste gezicht dacht. Wie kan hij vertrouwen en welke rol moet hijzelf spelen zonder zichzelf te verliezen?

Chris Lloyd is erin geslaagd om een uitstekende historische thriller te schrijven. Historische details en sfeer van het verhaal zijn dik in orde. Heel knap brengt hij Parijs in 1940 tot leven, en weet hij duidelijk te maken hoe chaotisch die dagen waren en hoe onzeker iedereen is over wat er gaat gebeuren.

Eddie Giral is een speurder in de traditie van Bernie Gunther en Philip Marlowe. Hij kan hard optreden, kent de zelfkant van de grote stad maar al te goed en opereert op de scheiding van het net toelaatbare en het illegale. Daarbij komt het interessante dilemma van de tijd, hoever ga je met samenwerken met de Duitsers als die je land zijn binnengevallen, hoe help je je landgenoten terwijl je ondertussen ook verantwoording moet afleggen aan de bezetter?

Eddie Giral werkt weliswaar met Hochstetter samen, maar heeft hierin weinig keuze. Uit alles blijkt dat hij in de nieuwe, moeilijke omstandigheden zijn best doet om zichzelf te blijven, het feit dat hij weigert om zijn horloge op de nieuwe Berlijnse tijd te zetten, is hiervan een treffend voorbeeld. Dat hij het belangrijk vindt om de moorden op de Poolse mannen op te lossen, is ook tekenend voor hem. Ook in oorlogstijd moet je een moord oplossen en de dader voor het gerecht brengen. En als dat niet mogelijk is, in ieder geval een soort van gerechtigheid uitoefenen. Eddie probeert in deze moeilijke zaak zijn menselijkheid te bewaren, maar de situatie en zijn vroegere trauma maakt dit niet gemakkelijk. Ik ben benieuwd hoe het Eddie hierna zal vergaan.

Als het goed is, is De ongewenste doden het eerste deel van wat een serie moet worden en ik kijk uit naar het volgende deel. Chris Lloyd schrijft goed en het plot was interessant en zat goed in elkaar. Het bliksembezoek van Hitler aan Parijs (Hitler bewonderde Parijs enorm en wenste dat Berlijn meer zoals Parijs zou zijn) was een uitstekende toevoeging.

Op de kaft staat dat dit een boek is voor de lezers van Philip Kerr en Robert Harris. Vaak is zo’n bewering nonsens, maar in dit geval niet. Als je houdt van een historische thriller in die traditie, kan ik je De ongewenste doden ook zeker aanraden!

Originele Engelse titel: The unwanted dead (2020)
Nederlandse vertaling: Tasio Ferrand

Boek bestellen? Kijk hier.

chris lloyd eddie giral 1 de ongewenste doden
chris lloyd eddie giral 1 de ongewenste doden