Skip to content

Haal een stukje Frankrijk in huis!

De Provence, de beste voorbereiding op je vakantie

De Provence, je moet er tenminste één keer in je leven geweest zijn, en dan het liefst voor langere tijd. Het is niet voor niets één van de meest bekende en geliefde toeristische streken van Frankrijk. Het landschap is er idyllisch, de temperatuur aangenaam, de lokale keuken en wijnen worden geroemd en de bewoners zijn er hartelijk. 

‘Provence Alpes Cote d’Azur’ is tegenwoordig de officiële naam van de administratieve regio. Naast de hoofdstad Marseille vind je er schitterende steden en dorpen. De meeste namen spreken tot de verbeelding zoals Cannes, Nimes, Monaco, Nice, Toulon en natuurlijk St. Tropez. Een streek met een ongekende aantrekkingskracht op filmsterren, schrijvers en kunstenaars, Brigitte Bardot, Francoise Sagan, Cezanne en Vincent van Gogh.

Na Parijs is de Provence de meest geliefde locatie waar schrijvers hun boeken situeren. Op Frankrijk Boeken vind je maar liefst 150 boeken over de Provence.

Reisgidsen. Ontdek de mooiste plekken van de Provence

Er is al zoveel over deze regio geschreven. Kan een nieuwe reisgids iets toevoegen? Rosanne Langenberg neemt je in ‘Puur Cote d’Azur’ mee naar de andere kant van dit stukje Zuid-Frankrijk. Ze laat zien hoe je buiten de toeristische paden om op schitterende plekken kunt belanden. Plekken die je niet verwachtte, plekken die je hart sneller doen laten kloppen, plekken waar ‘puur’ een steekwoord is.

Provence Marco Polo        Boek van Dieter Maier - De mooiste wandelingen door de Alpen

Romans en literatuur

Toen Françoise Sagan Bonjour tristesse in 1954 op achttienjarige leeftijd publiceerde sloeg het in als een bom. Ondanks haar eigen jonge leeftijd had ze een roman geschreven die blijk gaf van een diepgaand inzicht in de psyche van een meisje als zijzelf en haar problemen met volwassen worden.

  Francoise Sagan Bonjour Tristesse      Catherine-Poulain-De-fruitplukkers

Thrillers die zich afspelen in de Provence

Michael Berg laat zijn thrillers steevast afspelen in Frankrijk. Nadat hij er zelf jaren gewoond heeft kent hij de sfeer, de couleur locale, als geen ander. In ‘Ik zie je’ huurt hoodfsrolspeelster Carol Brodie een gite in de Provence. De internationale bestsellerauteur heeft al vijf jaar geen boek geschreven. In de hoop inspiratie te vinden ontvlucht ze haar huis in Londen en vliegt ze naar Zuid-Frankrijk. In plaats van te schrijven raakt Carol geïntrigeerd door haar overbuurvrouw die naakt baantjes trekt in haar zwembad. Met een telescoop begint Carol de vrouw te bespieden.

suzanne vermeer zomeravond  Michael Berg - Ik zie je      

Wonen en leven in de Provence

Het zijn niet alleen de groten der aarde die er een villa bezitten, ook veel Nederlanders hebben er een tweede huis of zijn er permanent gaan wonen. De Britse Peter Mayle vestigde zich in het hart van de Provence en geeft in ‘Een jaar in de Provence’ een raak verslag, van maand tot maand, van zijn belevenissen in het eerste jaar. Mayle grossiert bovendien in schitterende verhalen over bijvoorbeeld de truffelzoeker en de zwijnenjager, de vosseneter en de man die tandartsen bijt.

      

De lekkerste gerechten uit de Provence

De wijnstreek Provence is vooral bekend vanwege de roséwijnen. De eerste roséwijnen vond je dan ook al rond 600 na christus in deze streek. De Grieken waren de eersten die begonnen met het aanplanten van de wijn ranken. Tegenwoordig is het vooral het gebied rond Aix-en-Provence die de beste rosés levert.
De Midi heeft zo zijn eigen smaak, de Mediterraanse keuken is bekend over de hele wereld en in elk keukenkastje staat wel een potje Herbes de Provence.

Kookboek Petra Vandewouer - Een tafel in de zon      Janine Jansen Mooi Mediterraan   

Fietsen in de Provence

De Provence is onlosmakelijk verbonden met de magische berg de Mont Ventoux. Een van de meest tot de verbeelding sprekende natuurfenomenen van de wereld. Deze legendarische kale berg vormt al decennia lang het decor voor tragiek en heroïek, afzien en triomf en roept bij duizenden mensen het verlangen op om hem te bedwingen, te voet of per fiets, soms koste wat het kost. Hij duikt op in dromen die maar al te vaak omslaan in nachtmerries, maar kan ook de levens van hen die de top halen voorgoed veranderen.

Bert Wagendorp Ventoux  Boudewijn Smid Op De Helling    Lex Reurings De kale berg

Nog meer Provence inspiratie?

Hieronder vind je alle boeken over de Provence, klik op de lila knop. Je kunt niet alleen de Provence maar elke streek in Frankrijk vinden in het hoofdmenu! Probeer het, ook jouw favoriete streek staat erbij!