Skip to content

Haal een stukje Frankrijk in huis!

De ziel van Parijs van Dirk Velghe

De lichtstad gezien door de ogen van bijzondere personages die de ziel van Parijs vorm gaven. Luchtig maar altijd diep onderbouwd geeft auteur Dirk Velghe een geheel nieuwe twist aan de geschiedenis van Parijs. Zijn no-nonsense proza en narratieve flair staan garant voor meeslepende lectuur.

Bijzondere plekken, mensen en geschiedenissen
Auteur: Dirk Velghe

In dit boek overtreft de werkelijkheid altijd de fictie, de waarheid altijd de mythe.
Maak je op voor een persoonlijke ontmoeting met inquisiteurs en filles à la cuisse légère, impressionisten en kunstdieven, oplichters en bankiers, gifmengsters en chirurgijnen, collaborateurs en résistants, kubisten en anarchisten, schildersmodellen en conservatrices, terroristen en duellisten, hugenoten en katholieken, misdadigers en beulen.

In hoogst intrigerende en vaak vergeten geschiedenissen zoals ‘De zaak-Chanel-Wertheimer’, ‘De gele trui van Lenin’ en ‘De verkoop van de Eiffeltoren’ komen honderden Parijse zielen weer tot leven achter de gevels, in passages of stegen, op pleinen en langs de avenues en de boulevards van de lichtstad.

In De ziel van Parijs proeft de lezer de eigenzinnige oogst van iemand die, na vele seizoenen in zijn lievelingsstad, nog steeds verrukt is door haar vruchten. Dirk Velghe vertelt feiten en verhalen over bijzondere mensen en gebeurtenissen die Parijs inkleurden, soms met verf, soms met bloed. Geschiedenissen zoals alleen een echte Parijzenaar ze kan vertellen.

de ziel van frankrijk paginas1

We lopen door een labyrint van steegjes en koertjes in het zeventiende-eeuwse Parijs, de zogenaamde coupe-gorges, het rijk van misdaadkoning Le Grand Coësre dat is bevolkt door messentrekkers en hoeren, kreupelen en blinden. We zien Parijzenaars zich in de handen wrijven als hun Joodse buren tijdens operatie Lentebries van juli 1942 worden afgevoerd, terwijl anderen hun leven wagen om medeburgers te redden. Heldenmoed en laaghartig opportunisme achter dezelfde gevel. In een garage sleutelt Georges Boillot aan zijn Peugeot L76-racewagen, bijgenaamd ‘de Torpedo’. Hij zal er successen mee behalen op talloze grand prixs. En ook in de lucht schittert hij, in zijn tweedekker boven de slagvelden van Verdun. Tot die fatale dag in mei 1916. En waarom zit die vriendelijk ogende man die eruitziet als een Sorbonne-intellectueel in de gevangenis? Hij staat bekend onder de naam Carlos en richtte een bloedbad aan tijdens de nuit brûlante van 27 juni 1975 in de rue Toullier, een van de vele.

Ondanks haar gewelddadige verleden is Parijs in de eerste plaats de stad van elegantie en schoonheid. Picasso leeft en werkt er – en wordt er communist, maar dan wel een waar de partij bijzonder weinig plezier aan beleeft. In de rue de Chazelles zien de bewoners dag na dag en meter na meter een gigantisch vrouwenstandbeeld boven hun daken uitstijgen, waarna het wordt gedemonteerd en verscheept naar New York. Daar verwelkomt Lady Liberty nog altijd de migranten.

de ziel van frankrijk paginas2

Als een volleerde impressionist schildert Dirk Velghe het verleden van Parijs, geeft het kleur en brengt het tot leven. Hij neemt je mee op de nachtelijke roof- en moordtochten van de anarchisten in de chique herenhuizen. Hij toont mededogen voor Violette Morris, die fouten heeft gemaakt maar zeker niet de ‘hyena van de Gestapo’ is zoals ze nog steeds wordt afgeschilderd. We zitten mee aan tafel in Café du Croissant als daar door een open raam Jean Jaurès doodgeschoten wordt, de man die misschien, heel misschien, de Eerste Wereldoorlog nog had kunnen vermijden. Velghe doet je Parijs voelen, ruiken, proeven. En dat levert hem lof op van niet van de minsten. “De weelde van weetjes en eruditie maken het Parijs van Dirk Velghe magisch”, zegt oud-politicus Herman Van Rompuy. “Geen betere lectuur voor in je luie zetel of je hotelkamer, dromend van de volgende dag in de eeuwige lichtstad”, voegt auteur Johan Op de Beeck daar nog aan toe. Na dit boek is Parijs geen verre buur meer, maar een oude bekende van wie zelfs de meest kleinmenselijke trekjes je lief zijn en die je zo snel mogelijk wilt terugzien.

Vooraan in het boek maakt een beknopt overzicht van de bestuurlijke inrichting van Frankrijk het de lezer gemakkelijker om de personages te situeren in hun tijd. In deze bijzondere geschiedenissen treden ze echter niet op in historische volgorde, maar situeren ze zich in de buurt waar ze leefden en werkten, geboren werden of stierven, en waar, voor wie hen beter wil leren kennen, hun ziel nog rondwaart. Dankzij de plattegronden kan de Parijs-liefhebber ze er zelf ontmoeten aan de hand van nog zichtbare herinneringen.

de ziel van frankrijk paginas3

“Geen betere lectuur voor in je luie zetel of je hotelkamer, dromend van de volgende dag in het eeuwige Parijs. En dan die adressen opzoeken, de verhalen zinderend door je hoofd. Paris s’éveille!” — Johan Op de Beeck

Dirk Velghe is voormalig oprichter-CEO van Vacature en later van Mediafin, het uitgeefbedrijf van de kranten De Tijd en L’Echo, waar hij vandaag de raad van bestuur voorzit. Hij maakte meer dan twintig jaar deel uit van het groepscomité van DPG Media, waar hij in 1987 zijn medialoopbaan startte. Naast een passie voor media koestert Dirk Velghe er een voor Parijs. Al meer dan dertig jaar houdt de lichtstad hem prettig wakker.

Kijk hier voor meer info en bestelmogelijkheid

dirk velghe de ziel van parijs