Skip to content

Haal een stukje Frankrijk in huis!

Een tweede huis in Frankrijk

Een tweede huis in Frankrijk

Een droom die uitkomt?

Voor veel liefhebbers van Frankrijk blijft het de ultieme droom: een eigen stekje in het land van hun dromen. Toch zijn er veel mensen die hun droom wél laten uitkomen en de stap wagen. Daar komt meer bij kijken dan af en toe een rondritje maken in het departement waar je vaak op vakantie bent geweest. Er komen veel vragen op je af. Wordt het een woonhuis of een boerderij, In een dorp of er net buiten. Een grote tuin met veel onderhoud? En wie kan je het beste op weg helpen om een volgende stap te maken?

Veel vragen, maar laat je vooral niet afschrikken. Het wordt misschien wel het mooiste avontuur van je leven. denk eens aan al die tijd die je er door kunt brengen. En de familie en vrienden die graag langskomen of misschien wel een handje willen helpen met de verbouwing.

Waar in Frankrijk?

Veel mensen hebben al een idee waar hun ideale huis ligt. Toch is het goed om je breder te orienteren. Populaire bestemmingen zijn vaak ook duurder of je komt er (te) veel Nederlanders tegen. Overweeg ook zaken als klimaat en bereikbaarheid. Kies je voor een locatie diep in Frankrijk dan betekent dat ook dat je voor elke stap nu en in de toekomst lang moet reizen. Schone lucht en ‘altijd mooi weer’ spelen natuurlijk een rol maar bedenk dat er door klimaatverandering gebieden kunnen ontstaan war het warmer en droger kan worden. 

een tweede huis in frankrijk 5

Neem de tijd om een huis te kopen

Ga niet overhaast te werk, ook niet als het huis van je keuze echt een plaatje is. Er zijn nog veel dingen om rekening mee te houden. Ben je van plan om veel tijd in je tweede huis door te brengen of in de toekomst zelfs permanent te gaan wonen, denk dan ook aan de locatie. Zijn er winkels in de buurt. Zijn er recreatiemogelijkheden. Zijn er bos- en wandelgebieden of toeristische bestemmingen. Denk je aan verhuren.

En hoe is de bereikbaarheid. Is er een vliegveld in de buurt. Of heb jij of je gasten een voorkeur voor het reizen per TGV.

Denk je op termijn om Nederland helemaal te verlaten dan zijn voorzieningen als een dokter of ziekenhuis en scholen ook belangrijk om in je uiteindelijke beslissing mee te nemen.

Er zijn veel websites waar je je kunt zoektocht kunt beginnen. Voorbeeld daarvan zijn a-vendre.nl en green-acres.fr maar er zijn er nog veel meer. Ook een goede start kan zijn om lokale krantjes na te pluizen of gewoon simpelweg te vragen aan de chambre-d’hotes eigenaar of in het restaurant.

Naast de lokale makelaar heeft een notaris vaak ook veel inzicht in wat er in de regio te koop is.

een tweede huis in frankrijk 6
een tweede huis in frankrijk 4
een tweede huis in frankrijk 2

Boeken over emigreren naar Frankrijk

Wel of geen makelaar?   

Veel Fransen kiezen ervoor om hun huis direct zelf te koop te zetten zonder tussenkomst van een makelaar. Dat heeft natuurlijk voordelen. Je kunt rechtstreeks met de eigenaar onderhandelen en het scheelt 5 to 10% makelaarskosten. Die kosten vallen weg en geven je dus wat extra onderhandelingsruimte over de prijs. Je kunt altijd zelf nog een eigen makelaar in de arm nemen. 

Heeft de huiseigenaar wel een makelaar ingeschakeld dan zijn er zaken waar je op moet letten. Een huis kan bij meerdere makelaars (en notarissen) in de etalage staan. Daarbij is het niet ongebruikelijk dat de prijzen verschillen. Goed opletten dus, het kan lonen om ergens anders een betere prijs te vinden. Ben je eenmaal in gesprek met een makelaar dan ben je min of meer verplicht om de zaken met hem/haar af te handelen. De commissie van de makelaar moet gewoon betaald worden.

een tweede huis in frankrijk 3

Wonen en leven in Frankrijk

Heel veel Nederlanders zijn je al voor gegaan en hebben hun ervaringen op papier gezet.

Belevenissen van Nederlanders in Frankrijk zijn in boekvorm minstens zo leuk als televisieprogramma’s zoals Ik Vertrek. Er zijn ook veel boeken met goede informatie over emigreren, de taal, de bureaucratie en alles waar je verder nog tegen aan kunt lopen.

Op onze website vind je veel boeken over de belevenissen van deze avonturiers. Daar kun je je niet alleen door laten inspireren. Ze kunnen ook zorgen dat je niet in dezelfde valkuilen trapt en staan vaak bol van leuke anekdotes en ervaringen.

Nog meer inspiratie en tips voor het kopen van een huis in Frankrijk