Skip to content

Haal een stukje Frankrijk in huis!

Frankrijk Puur, inspiratie voor je volgende reis naar Frankrijk

Sinds 2014 inspireren de makers van de website frankrijkpuur.nl  Frankrijkliefhebbers met tips voor avontuurlijke reizen door Frankrijk. In november 2019 brachten ze hun eerste boek uit: Frankrijk Puur. Persoonlijke tips uit alle bestemmingen die ze de eerste vijf jaar van Frankrijk Puur ontdekt hebben. In 2021 volgde een nieuw boek, Frankrijk Puur Roadtrips. Weer een jaar later was het tijd voor nog een boek, Wandelen in Frankrijk. En nu in 2024 verschijnt een nieuwe serie reisgidsen. De eerste drie zijn vanaf nu te bestellen.

Wie de website nog niet kent moet deze beslist op zijn of haar shortlist zetten. Martijn en Marita van Frankrijk Puur schrijven mooie informatieve teksten over hun avontuurlijke reizen in alle windstreken van Frankrijk. Martijn maakt bovendien prachtige foto’s. Ook geven ze vaak bruikbare tips van de omgeving zoals wandel- en fietsroutes of leuke bestemmingen en historische achtergronden van dorp, stad of streek.

Met Frankrijk Puur ontdek je de mooiste bestemmingen van Frankrijk

Frankrijk Puur is een inspiratiesite over reizen door La douce France. Martijn en Marita gaan er meerdere keren per jaar op uit om de fijnste en mooiste plekjes van het land te bezoeken en alle tips over bestemmingen en reizen door Frankrijk te delen op de website en op social media. Op zoek naar het ‘Frankrijk Puur’-gevoel in bekende en onbekende streken, van kleine dorpen tot grote steden, van het laagland tot de hoogste bergen. Daarbij proberen ze de toeristische hotspots te vermijden.

5 vragen aan Frankrijk Puur

Alle boeken van Frankrijk Puur staan hier in de kast en we zijn zeer enthousiast over deze uitgaven. Een echte aanwinst naast alle reisgidsen van grote uitgevers als Lannoo, Michelin en ANWB. Naast de redactie en fotografie doen ze ook zelf de prachtige vormgeving van de boeken en geven deze zelf uit via Joosse Media. Een goede reden om wat meer te weten te komen over de eigenzinnige makers. Lees hieronder de vragen die we aan Martijn en Marita mochten stellen.

Alle foto’s in dit artikel zijn van Martijn Joosse.

De nieuwste reisgidsen van Frankrijk Puur

Dordogne - Foto Martijn Joosse
Dordogne – Foto Martijn Joosse

Martijn en Marita over de reisgidsen van Frankrijk Puur:

Stel je voor: je ruikt de geur van versgebakken broodjes bij de boulangerie, slentert door dorpen waar de tijd heeft stilgestaan en rijdt over eindeloze plattelandsweggetjes. Droom jij al van je volgende bestemming in Frankrijk?

Onze reisgidsen zijn de perfecte metgezel tijdens je avontuur in Frankrijk. We nemen je mee naar onze ontdekkingen, delen praktische, persoonlijke tips en afwisselende activiteiten en bezienswaardigheden voor een onvergetelijke vakantie.

Dwaal met ons door eeuwenoude abdijen en over sfeervolle marktjes, neem een duik op de mooiste zwemplekken, weg van de massa en sluit je dag af met een goed glas wijn in de lokale auberge.

In elke reisgids onder meer:

  • De mooiste bezienswaardigheden
  • Wandelroutes en fietstochten
  • Bijzondere roadtrips
  • Markten die je niet mag missen
  • Evenementen en festivals
  • Leuke activiteiten en zwemplekken
  • Campings, hotels en chambres d’hôtes
  • Wat te doen in een week & top-5 met kinderen
  • Ruimte voor notities en to-dolijstjes
  • Aanvullende informatie op de website: GPS-routes, handige links, praktische overzichtskaart
Colmar - Foto Martijn Joosse
Colmar – Foto Martijn Joosse
Brantome - Foto Martijn Joosse
Brantome – Foto Martijn Joosse

5 vragen aan Martijn en Marita van Frankrijk Puur

Hoe plannen / kiezen jullie een bestemming?  

We kijken vooral naar wat we zelf leuk vinden. We houden van bijzondere natuur, of dat nu hoge bergen (Alpen, Pyreneeën) zijn of uitgestrekte moerassen, eilanden en kliffen zoals aan de kust van de Charente-Maritime en Normandië. Nu we inmiddels twee jonge kinderen hebben worden onze wandelingen iets minder lang dan vroeger, maar we hebben wel de wens om ook onze kinderen met wandelen en natuur op te voeden. Verder vinden we uiteraard de typische Franse dorpen ook leuk, en verdiepen we ons graag in de lokale keuken. Dan kom je in Frankrijk natuurlijk al snel op bekende bestemmingen uit, maar we vinden het ook leuk om net de wat minder gebaande paden te verkennen. Dat willen we de komende jaren nog wel vaker gaan doen, zoals bijvoorbeeld de Haute-Vienne, Creuze, Haute-Loire, Jura, om maar wat te noemen.

Waarom nieuwe reisgidsen?

We merken dat onze lezers en bezoekers van onze site op zoek zijn naar concrete bestemmingen. We hadden ook al eens eerder kleinere reisgidsjes van streken (Morvan en Gers) op papier uitgebracht, die raakten snel uitverkocht. De bestaande reisgidsen over Frankrijk die je in de winkel kunt kopen zijn over het algemeen vrij breed, zodat je tijdens een vakantie vaak maar een klein deel van zo’n gids gebruikt. Dat is natuurlijk ergens zonde van het geld. Daarom hebben we ervoor gekozen om voor onze nieuwe serie reisgidsen op 1 of hoogstens enkele departementen te focussen. Ook zijn veel bestaande reisgidsen interessant om te lezen, maar wat minder interessant om door te bladeren of inspiratie op te doen. Daarom maken we gebruik van veel foto’s om een goed beeld te geven van een bestemming. Tot slot bieden we in onze gidsen ook een aantal pagina’s aan met ruimte voor notities, lijstjes en voor het bijhouden van een dagboekje of weekprogramma. Zo wordt een reisgids ook een leuke persoonlijke herinnering, om later nog eens door te bladeren.
Ardeche - Foto Martijn Joosse
Ardeche – Foto Martijn Joosse
Auvergne - Foto Martijn Joosse
Auvergne – Foto Martijn Joosse

Frankrijk Puur is inmiddels een zeer populaire website. Krijgen jullie veel reacties?

We krijgen bijna dagelijks wel reacties via de mail of social media. Het mooiste is het toch wel als we mensen concreet op weg hebben geholpen naar een mooie vakantie en dingen hebben laten zien die ze anders nooit zouden hebben gezien. Dat is ook wat we vaak terug horen. Op de tweede plek van favoriete reacties staan berichten van voornamelijk oudere mensen die inmiddels zelf niet meer naar Frankrijk kunnen reizen maar aangeven dat ze door onze boeken en website toch even terug kunnen reizen naar de vakanties die ze in het verleden beleefd hebben.

Jullie doen alles zelf. Hoe pakken jullie dat aan?

We zijn nogal eigenwijs, en dan is het alvast handig dat je zoveel mogelijk zelf doet. Ik heb zelf een aantal jaar bij een uitgever gewerkt en ken de boekenwereld goed, dat heeft ook geholpen om de stap te zetten om het allemaal zelf te gaan doen. De website geven we zelf vorm, maar ook de boeken doen we zelf. We kunnen mooie foto’s maken, Marita is goed in illustreren, en vormgeving heb ik mezelf ook aangeleerd.
Sinds 2021 zijn we zelf als uitgever aangesloten bij het Centraal Boekhuis, zodat we ook onze boeken naar de boekhandel en bijv. Bol.com kunnen leveren. Je mist als kleine uitgever wel de exposure richting de boekhandels, maar houdt tegelijk veel meer marge over, dus tot nu toe zijn we er niet ontevreden over. Een groot deel van onze verkopen komt voort uit onze eigen marketing via website, nieuwsbrief en social media.

Welke reisgidsen kunnen we de komende jaren van jullie verwachten?

We zijn van plan om de komende jaren regelmatig nieuwe reisgidsen uit te brengen over streken die we goed kennen. Dit jaar hopen we te beginnen met een gids over de Vogezen/Elzas, onze volgende reis daar naartoe staat voor juni op de planning. Verder is alles nog open, we denken bijvoorbeeld aan de Charente en Charente-Maritime, delen van de Provence of een gedeelte van de Alpen. Maar dat kan ook zomaar iets anders worden, die flexibiliteit vinden we ook leuk aan het feit dat we alles zelf doen en dus niet met externe partijen rekening hoeven te houden.

Eerder verschenen reisgidsen van Frankrijk Puur