200 Recepten Van De Toulouse Lautrec
De schilder Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901) kwam uit een aanzienlijk geslacht, was vermogend en genoot met zijn vrienden van het leven. Daarin speelde eten een belangrijke rol. In 1930 verscheen van zijn vriend Maurice Joyant ‘La cuisine de monsieur Momo, celibataire’, geillustreerd met kopergravures naar het werk van De Toulouse-Lautrec en voor een deel zijn recepten. Deze uitgave met een voorwoord van Van Dam en een toelichting uit de oorspronkelijke uitgave van 1966 geeft een aardig beeld van de keuken van het 19e eeuwse Frankrijk met recepten op menuvolgorde: soepen, sauzen, vis, schaal- en schelpdieren, haarwild (ook marmotten en eekhoorns!) en gevogelte (ook lijsters en reigers!), vlees, groente, hartig en zoet gebak en tenslotte een lijst van kazen. Voor wie kookervaring heeft en zich wil laten inspireren door het Franse fin de siecle waarin de keuken nog gedomineerd werd door streekgerechten een aardig kookboek, mooi geillustreerd met gekleurde tekeningen en litho’s van De Toulouse-Lautrec