Aleksej Feodosjevitsj Vangenhejm werkt als weerkundige voor de Hydrometeorologische Dienst van de Sovjet-Unie. De man is een overtuigde communist en trouwe aanhanger van Stalin. Toch wordt hij in januari 1934 opgepakt door de Russische geheime dienst en gedeporteerd naar het goelagkamp van de Solovetski-eilanden. Wat heeft hij misdaan, hoe luidt de aanklacht, wie heeft hem aangegeven? Hij komt het nooit te weten, maar blijft tot het eind geloven dat alles op één groot misverstand berust.
Tijdens zijn opsluiting schrijft Vangenhejm brieven. Ontroerende, schrijnende brieven.
Samen met duizenden lotgenoten is Vangenhejm tijdens de Grote Zuivering van de aardbol verdwenen. De zoektocht van Olivier Rolin naar zijn personage mondt uit in een beklijvende schildering van de stalinistische waanzin en de blinde repressie die er woedde.
Olivier Rolin (1947) behoort tot de meest veelzijdige hedendaagse Franse auteurs en ontving verschillende literaire prijzen. Over De uitvinding van de wereld schreef de pers: Fantastische ode aan de veelvormigheid van het leven. Zorg dus, zou ik zeggen, als u van lezen houdt, dat u een exemplaar van dit boek te pakken krijgt, en sla heerlijk aan het dwalen in deze labyrintische turf. ( Trouw ) In zijn bitterzoete mateloosheid is De uitvinding van de wereld met geen enkel ander boek te vergelijken. Wie zich in dit boek begeeft is reddeloos verloren – en maalt om geen redding meer. (NRC ) Een genot, dit boek, waarvan je alleen maar zin krijgt in meer lezen. ( de Volkskrant )
De weerman werd in 2014 bekroond met de Prix du style, vanwege de ‘grootsheid, ambitie en het aparte literaire meesterschap van het door Olivier Rolin gerealiseerde portret’ (uit het juryrapport).
Non-fictie van de bovenste plank!