Een warm, sfeervol kook- en kijkboek met meer dan 60 recepten
Petra Vandewouer woont al jaren in de Drôme Provençale, waar ze inspiratie opdoet voor lekkere mediterrane gerechten. Met heerlijk verse producten van de streek creëert ze onweerstaanbare recepten als een slaatje van pompoen en pancetta, poonfilet met pastinaakpuree en parfait glacé met pistaches en meringue. Fotograaf Heikki Verdurme trok mee naar de Midi, snoof de Provençaalse sfeer op en maakte er prachtige sfeer- en receptbeelden.
De auteur van dit kookboek verscheen al in enkele Vlaamse kookprogramma’s. Ze woont in Frankrijk, waar ze een tijd een B&B had. Hoe vaker ze kookte voor gasten, hoe meer interesse ze kreeg voor de zuiderse keuken. In dit boek vinden we zowel eigen creaties als recepten uit de ‘boerenkeuken’ van de Drôme Provençale. Ze vertelt over de lokale eetgewoonten, we ontdekken voorgerechten van olijvencake, soepen, salades, groenten, vaak in combinatie met kaas, vis, pancetta, sausjes enz. De auteur werkt met verse, seizoensgebonden ingrediënten en kruiden. Opvallend is het aantal groenterecepten, niet alleen lekker, maar bovendien gezond, met aubergine, paprika, tomaat, knoflook, courgette, artisjok, pompoen en paddenstoelen. Ook bij de hoofdgerechten ligt de nadruk op licht, smaak en seizoenen, met vis-, gevogelte-, vlees- en wildgerechten. Bij de desserts vinden we klassiekers uit de Zuid-Franse keuken zoals crème brûlée en verse vijgen met rum. De gerechten worden sober gepresenteerd. Sommige zijn gemakkelijk te bereiden, andere vragen meer handigheid. Het boek bevat duidelijke teksten en mooie sfeerfoto’s. Geen register, inhoudsopgave op soort gerecht.
Redactie Vlabin-VBC