Een tweede huis in Frankrijk: voor vele Nederlanders een werkelijkheid, voor nog velen meer een droom. Gevoed door de jeugdherinneringen aan eindeloze vakanties staat Frankrijk symbool voor het goede leven, ongerepte natuur, lekker eten, mooi weer en een trotse cultuur. Bij Nederlanders die overwegen een tweede huis in het buitenland te kopen, is de belangstelling voor Frankrijk dan ook groot.
Deze Nederlanders en hun maison de campagne zijn het onderwerp van de rijk geΓ―llustreerde publicatie ‘Huis in Frankrijk’. Op initiatief van Kasteel Groeneveld zoekt journalist en auteur Tracy Metz antwoord op vragen als: Wat zoeken we in Frankrijk en wat hebben we er gevonden? Maar ook: Wat betekent de komst van deze groep buitenlanders voor het Franse platteland; de mensen Γ©n het landschap? En wat doet het met de economie? De buitenlander met het tweede huis is een economische factor van belang geworden. Speciale makelaars, aannemers, verhuurbureaus, websites en tijdschriften leven bij de gratie van de tweede-huisbezitter.
In Huis in Frankrijk komen in twaalf portretten ook de Nederlandse tweede-huisbezitters zelf aan het woord over hun rΓ©sidence in Frankrijk. Dit levert een vaak onthullend, ontroerend en soms zelfs ontluisterend kijkje in de keuken op. Theo Baart en Sake Elzinga fotografeerden een grote verscheidenheid aan huizen – van Savigny-sur-Aisne via Sainte-Vertu tot Saint-Paul-de-Vence. Rudi Wester, zelf bewoonster van een maison de campagne, selecteerde gedichten van Nederlandse dichters die hun Franse ervaring verwoorden.