Skip to content

Haal een stukje Frankrijk in huis!

Het Serpent van Pierre Lemaitre – Recensie

Voor het eerst gepubliceerd op Perfecte Buren.
Recensent Silke.


Sinds 2006 is Pierre Lemaitre voltijds auteur. Hij heeft heel wat bekroonde literaire romans op zijn naam staan, maar hij heeft ook thrillers geschreven. Het serpent is een van zijn vroegste werken, hij schreef het reeds in 1985, maar hij bracht het nooit uit. Nadat hij het manuscript recent terugvond, heeft hij het wat herwerkt en eindelijk uitgegeven. Hij ziet het beetje als afsluiter van zijn thriller-carrière, hij wil zich nu vooral verder concentreren op zijn literaire romans.

Mathilde is drieënzestig en een kranige oude dame. Ze lijkt onschuldig, maar is het verre van. Niemand weet dat zij eigenlijk een koelbloedige huurmoordenaar is. Over de jaren heen heeft zij steeds onberispelijk werk geleverd, maar nu begint zij te vergeten en haar werkgever maakt zich zorgen. Mathilde laat zich echter niet doen en probeert terug grip op alles te krijgen, op haar manier.

Het serpent wordt vaak vergeleken met het werk van Quinten Tarantino. Ik begrijp ergens wel van waar dit komt, maar vind dit volledig onterecht. De thrillers van Pierre Lemaitre zijn ouder dan de gekende Quinten Tarantino films, je zou dus eerder kunnen stellen dat Tarantino’s films gebaseerd zijn op Lemaitres boeken en niet omgekeerd. Bovendien hebben beiden hun eigen specifieke stijl, het enige wat overeenkomt is de grote hoeveelheid bloed dat in beiden hun werk in volle overvloed vergoten wordt. Pierre Lemaitre heeft zijn eigen originele stijl. Het serpent is een van zijn vroegste werken en hier en daar kan je wel merken dat hij nog op zoekende was om zijn eigen stijl in zijn boeken te verwerken.

De personages zijn buitengewoon uniek te noemen. Mathilde lijkt op het eerste gezicht een doodgewone oudere dame, maar Lemaitre zou Lemaitre niet zijn moest hij zijn hoofdpersonage bijzondere karaktertrekken zou toekennen. Als lezer raak je door haar gefascineerd en haar ludieke avonturen laten je vaak achter met een grote glimlach. Het boek bevat vele lagen en verborgen morele boodschappen, net zoals we die kennen uit de literaire romans van Pierre Lemaitre. De uiteindelijke plot had ik niet direct zien aankomen en is dan ook verrassend.

Het is alleen wat jammer dat het een dun boekje is, graag had ik nog meer avonturen van Mathilde gekregen. 4 sterren voor deze originele thriller van een Franse literair grootmeester.

Silke
Perfecte buren

Genre: thriller
Uitgever: Xander Uitgevers

Meer over ‘Het serpent’ en bestelinformatie

pierre lemaitre het serpent
pierre lemaitre het serpent