Skip to content

Echt alle boeken over Frankrijk!

Hopeloos verliefd op Frankrijk! van Rosemarijn Milo – Recensie

Door Marion Everink.


Op de website van Frankrijk Boeken heb ik al eerder het boek ‘Een vervlogen droom’ van Rosemarijn Milo besproken. Deze schrijfster was in Nederland rechter en advocate, maar heeft haar juridische carrière verruild voor het schrijverschap en Nederland voor Frankrijk. Nu is haar nieuwste boek uitgekomen, ‘Hopeloos verliefd op Frankrijk!’.

Het bestaat uit 38 ‘brieven uit la Dominance’ en 44 ‘berichten uit de Praillon’. La Dominance blijkt de naam te zijn van het appartementencomplex in Metz waar Milo eerder woonde. En le Praillon de naam van het gehucht vlakbij Metz waar zij later ging wonen. De thema’s van de stukjes lopen uiteen van de landelijke politiek (de presidentsverkiezingen van 2007, 2012, 2017 en 2022, de Franse politieke partijen, schandalen), de stad Metz en omgeving, met wetenswaardigheden over cultuur, plaatselijke politiek en geschiedenis, Franse administratieve procedures (bouwvergunning, belastingen), de Franse taal, tot en met inkijkjes in haar persoonlijke leven, zoals gezondheidsproblemen, het wel en wee van de kleinkinderen, of de vorderingen van partner Yves bij het leren van de Nederlandse taal.

Milo’s boek is absoluut het lezen waard, maar roept qua opzet een aantal vragen op. Waarom twee delen en een verschil tussen ‘brieven’ en ‘berichten’? Dat beide vanuit verschillende huizen zijn geschreven is voor de lezer niet relevant lijkt mij. Milo richt zich tot ‘jullie’, volgens de inleiding zijn dit ‘de achterblijvers in Nederland’. Waren dit toen ze begon te schrijven haar vrienden en familie in Nederland? Of moeten we dit algemener opvatten en richt zij zich tot alle Nederlanders die niet naar Frankrijk zijn vertrokken zoals zijzelf? De cover is zeker aantrekkelijk, compleet met wijnfles en Franse kaas, belangrijk natuurlijk om de aandacht te trekken. Maar deze wekt, samen met de titel, misschien andere verwachtingen bij de koper/lezer, bijvoorbeeld luchtige, anekdotische verhaaltjes over het leven in Frankrijk.

Milo heeft een vlotte pen en beschrijft de diverse zaken die haar bezighouden met precisie. Zij observeert scherp en steekt haar mening niet onder stoelen of banken. Haar stukjes zijn het resultaat van ongetwijfeld lange uren en dagen van onderzoek. Je kunt niet anders zeggen dan dat zij goed geïnformeerd is over haar nieuwe vaderland en regio, waarschijnlijk beter dan menige autochtoon. Veel van haar verhalen zijn echt leerzaam. Persoonlijk vond ik het bijvoorbeeld erg interessant om te lezen over de bewogen geschiedenis van Elzas-Lotharingen (dat tegenwoordig deel uitmaakt van de regio Grand-Est). Heb je een brede interesse voor Frankrijk en een meer dan gemiddelde belangstelling voor het noordoosten van het land, dan is Hopeloos verliefd op Frankrijk! zeker iets voor jou.

Marion Everink
Maart 2022

Marion Everink is auteur van onder meer Frans, tu comprends? Ze woont en werkt in Frankrijk (www.marioneverink.eu)

Je kunt het boek hier bestellen

hopeloos verliefd op frankrijk