Skip to content

Haal een stukje Frankrijk in huis!

Franse regio’s en departementen.
Hoe zit het ook alweer.

18 regio’s (voorheen 22)

De kaart van Frankrijk is in 2016 compleet veranderd. Er zijn sindsdien nog 18 administratieve regio’s over. Eerder waren er 22 regio’s. De belangrijkste verandering is dat er nu nog maar 13 Franse regio’s zijn in het moederland. 5 regio’s bevinden zich overzee. Voor vakantiegangers die Frankrijk af en toe bezoeken kan dat best verwarrend zijn. Ook omdat de namen van de oude regio’s vaak nog steeds gebruikt worden. Op de kaart kun je alle regio’s vinden en meteen naar de pagina gaan met een selectie van alle reisgidsen (departementen in subcategorie) en andere boeken, thrillers etcetera van die regio.

De nieuwe namen van de (samengevoegde) regio’s zijn:

Nouvelle-Aquitaine voorheen Poitou-Charentes, Limousin en Aquitaine.
Hauts-de-France voorheen Nord Pas-de-Calais en Picardie. 
Grand-Est voorheen Champagne-Ardenne, Lorraine en Alsace.
Occitanie voorheen Languedoc-Roussillon en Midi-Pyrénées.
Auvergne-Rhône-Alpes voorheen Auvergne en Rhône-Alpes.
Borgogne voorheen Bourgogne en Franche-Comté.
Normandië is de samenvoeging van: Haute- en Basse-Normandie, maar zo werd deze benaming eigenlijk altijd al gebruikt.

De 6 regio’s die niet zijn veranderd:

Bretagne
Corsica
Ile-de-France
Centre-Val-de-Loire
Pays de la Loire
Provence-Alpes-Côte d’Azur

Kaart van Frankrijk

Zo vind je alle boeken in een regio

Hoe werkt het?
Zoek op de kaart naar je favoriete regio. Er verschijnt een pop-up met één of meerdere knoppen. De bovenste knop verwijst naar een overzicht van alle boeken in die regio. Daaronder is een onderverdeling te zien met de namen van de oude regio’s of departementen van voor 2016. Soms worden de boeken die zich afspelen in  een bijzondere streek of departement nog apart genoemd. Handig!

101 Departementen

De Franse departementen zijn op 4 januari 1790 ontstaan om de verouderde Franse provincies te vervangen. Elk departement hoort bij een regio.

De departementen ontlenen hun naam vaak aan de geografische ligging (heel vaak de naam van een rivier of berg).

De departementen hebben naast hun naam een nummer. Deze nummers worden gebruikt in de postcodes en als identificatie in kentekennummers. Op een nummerplaat staan de laatste twee cijfers voor het département. 75 bijvoorbeeld, staat voor Parijs. Een brief die geadresseerd is 75006 Parijs, wordt bezorgd in het zesde arrondissement (district) van Parijs.

Van de 101 departementen liggen er 96 in het moederland en 5 in de DOM (Départements d’Outre Mer).

Klik op de kaart voor een vergroting

Milieustickers (Vignette Crit’Air) Frankrijk

In steeds meer Europese landen kun je ermee te maken krijgen: milieustickers of vignetten. Ook als je naar Frankrijk gaat ontkom je er niet aan. Als je met de auto of ander gemotoriseerd voertuig reist dan moet je auto aan bepaalde milieuregels voldoen. Die regels verschillen per gebied en stad. Er bestaan daarom verschillende milieustickers. In het Frans heten deze vignetten: Vignette Crit’Air. Gelukkig zijn ze makkelijk te bestellen via een Franse website. Het is de enige manier om ze te bemachtigen. Er zijn andere aanbieders maar die zijn vaak alleen maar duurder. Ook de ANWB verkoopt geen Franse milieuvignetten.

Heb je een milieusticker nodig?

Een sticker is verplicht in verschillende steden en stadscentra. Ook in bepaalde gebieden van Frankrijk. Om zeker te zijn kun je het beste de sticker maar gewoon kopen. Deze blijft in principe onbeperkt geldig. 

Welke milieusticker heb jij nodig?

Kijk hiernaast voor een overzicht van de verschillende milieustickers en categorien. Welke je nodig hebt is afhankelijk van je type voertuig. Meer informatie kun je vinden op de website van de ANWB.

Hoe bestellen?

De Franse overheid heeft een speiale website waar je de vignetten kunt bestellen. De website is behalve in het Frans ook in het Engels en het Duits.

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Groen: de sticker voor de schoonste vervoersmiddelen die rijden op een volledig elektrische motor of op waterstof (geen hybride of gas). Dit kunnen diverse soorten voertuigen zijn.

Paars (1): deze sticker is voor de iets minder milieuvriendelijke voertuigen. Denk hierbij aan voertuigen van een paar jaar oud die hybride of op benzine rijden. Voertuigen die op LPG rijden komen ongeacht de leeftijd altijd in aanmerking voor de paarse sticker.

Geel (2): als je een wat ouder voertuig hebt, krijg je deze sticker. De uitstoot van oudere auto’s is iets meer belastend voor het milieu. Hier kun je nagenoeg nog steeds alle milieuzones mee betreden.

Oranje (3): is je voertuig weer een paar jaar ouder? Dan verandert de sticker naar de oranje variant, omdat bij deze voertuigen de uitstoot groter is. Ook met deze sticker kun je bij de meeste zones nog naar binnen, maar in de toekomst zal dat steeds lastiger worden.

Donker rood (4): Oudere diesels, motoren en bromfietsen krijgen een rode sticker. Bij ernstige luchtvervuiling wordt je niet toegelaten in de milieuzones.

Grijs (5): Deze sticker op de oude echt vervuilende diesel voertuigen geplaatst worden. In veel milieuzones wordt je niet toegelaten.

Met deze boeken ga je goed voorbereid op weg met auto, motor of camper