Frankrijk is een van de populairste vakantiebestemmingen onder camperaars. En niet zonder reden: in Frankrijk vind je mooie dorpjes, strand, zee en bergen, afwisselende landschappen, een hoofdstad om verliefd op te worden én onderweg kom je altijd wel een lekker boulanger tegen. Gelukkig hoef je niet ver te rijden om te kunnen genieten van al het moois dat het land te bieden heeft. Elke streek heeft bovendien zijn eigen sfeer en telt vele hoogtepunten. Denk je aan het zuiden van Frankrijk vergeet dan niet om onderweg een paar stops te maken. Zo kom je langzaam in Franse sferen en bovendien kun je door de snelwegen te mijden nog flink besparen op de kosten van de tolwegen.
Vanuit Nederland met de camper naar Frankrijk. Een paar afstanden vanaf Utrecht:
Noord Frankrijk: 5-6 uur
Elzas: 6 – 7 uur
Parijs: 5 – 6 uur
Provence Côte d’Azur: 13 – 14 uur
Bretagne: 8 – 10 uur
Atlantische Kust: 9 – 13 uur
Met de camper naar Frankrijk: waar moet je op letten?
Een goede voorbereiding is een must voor een ontspannen campervakantie. Voor de mooiste bestemmingen, reisinspiratie en regels onderweg kun je thuis beginnen met het bestuderen van speciale reisgidsen voor campers. Onderweg kun je gebruik maken van diverse uitstekende apps. Hieronder alvast enkele belangrijk tips:
- In Frankrijk is de snelheidslimiet voor voertuigen tot 3,5 ton in de bebouwde kom 50 km/h, buiten de bebouwde kom 80 km/h, op de autoweg 100*/110 km/h en op de snelweg 110*/130 km/h (*voor bestuurders die minder dan 3 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs).
- Campers van meer dan 3,5 t mogen op de autoweg maximaal 100 km/h en op de snelweg 110 km/h.
- Veel grote steden in Frankrijk hebben een milieuzone, hier heb je een milieusticker nodig.
- Campers van meer dan 3,5 t moeten een waarschuwingssticker voor de dode hoek (‘angle morte’) hebben. De sticker is te koop op internet of bij benzinestations bij de grens.
Camperreis door Frankrijk: tips om kosten te besparen
Péage
Op de Franse snelwegen kom je vaak tolpoortjes (Frans: péages) tegen. Betalen kan eenvoudig contant of met creditcard. Je kunt natuurlijk ook de snelwegen mijden en zo kosten besparen.
Camperplaats
Wildkamperen is in Frankrijk – net als in veel andere Europese landen – verboden, maar veel gemeenten beschikken over goedkope of soms zelfs gratis camperplaatsen. Gemiddeld kost een camperplaats € 10 tot 15 per nacht. Een plaats op een camping kan al snel oplopen tot 40 euro. Een stuk goedkoper zijn vaak de gemeentelijke campings ‘camping municipal’ of kamperen bij de boer (camping à la ferme).
Vermijd zomerdrukte
Wil je in de zomer met de camper naar Frankrijk? Ga dan niet in augustus, want in deze maand heeft heel Frankrijk vakantie. De maanden mei tot juli en september en oktober zijn het meest geschikt en een stuk goedkoper.
Ga op avontuur met Esther Verhoef in ‘Op de bonnefooi door Frankrijk’.
In Op de bonnefooi door Frankrijk vind je columns en een zomers Frankrijk-verhaal van bestsellerauteur Esther Verhoef. Stap in en rijd mee met Esther Verhoef door Frankrijk. Droom weg bij haar avonturen in haar zelfgebouwde camper, van alle (on)gemakken voorzien. Niet meer jakkeren van Brabant naar de Dordogne en vice versa, maar genieten van de reis zélf. Schrijver Esther Verhoef en haar man Berry proberen het, en trekken samen met hun honden in hun zelfgebouwde camper door Frankrijk. Elke dag is anders. Wakker worden in een wijngaard in de champagnestreek, een slapeloze nacht doordat de bus is scheefgezakt en ze dus tegen de wand aan geplakt liggen, ontmoetingen met markante types, met hun eigen tekortkomingen worden geconfronteerd, aangehouden worden door een gendarme…
Deze 5 boeken helpen je met je camper op weg
Met de camper door Frankrijk
De mooiste camperroutes in elke Franse regio, hapklaar opgedeeld in verschillende dagprogamma’s Met gps-coördinaten van alle beschreven plaatsen en adressen 1300 service- en halteplaatsen, 55 familiebestemmingen, 28 kuuroorden, 22 steden en 18 skistations