Skip to content

Mooiste dorpen in Frankrijk

Frankrijk: de meeste mensen krijgen daar al snel een beeld bij. Of meerdere beelden: stokbrood, Franse kaas, croissants, de Eiffeltoren en nog een hele mix aan Franse ikonen bepalen het gevoel dat we krijgen bij dit land. Met elkaar kleuren deze ons beeld van Frankrijk dat we graag ‘joie de vivre’ noemen. En de Fransen zelf ook trouwens. Trots als ze zijn op hun prachtige land. Het land waar het woord chauvinisme is uitgevonden.

Middelbare mannen met racefietsen

Het goede Franse leven is misschien nog wel het meest zichtbaar in de dorpen. Je kent dat wel: een pleintje met fontein en het monument voor de gevallen van ‘la grande guerre’, een bar tabac, een boulanger…

Dat de Fransen zelf dit beeld ook koesteren zie terug je in de officiele verkiezing van Het Mooiste Dorp Van Frankrijk. Op www.les-plus-beaux-villages-de-france.org vind je de dorpen die dit predicaat verdiend hebben. Als dorp moet je aan verschillende voorwaarden voldoen, zo mag het niet meer dan 2000 inwoners hebben. Slechts 151 dorpen komen op deze lijst!

Maar er zijn meer lijstjes. Zo is er nog een lijst van Michelin met ca 150 mooiste dorpen. en als je in Frankrijk bent kom je de bordjes tegen van Villes et Villages fleuris. Daarop wordt met 1 to 5 bloemen aangegeven hoe ‘fleurig’ de dorpen zijn.

 

Noyers-sur-Serein, Bourgondie

Dorpeninfrankrijk.nl

Iemand die ooit in Frankrijk per toeval tegen een boekje over deze dorpen aanliep is Rogier Swagerman. Hij besloot meteen de dichtstbijzijnde dorpjes te bezoeken. Sindsdien reist hij elk jaar door Frankrijk om er weer een aantal van de lijst af te vinken. De prachtige foto’s die hij maakt tijdens zijn reizen combineert hij met zijn eigen verhalen op de website dorpeninfrankrijk.nl. Inmiddels 1 van de meest bezochte blogs over Frankrijk. Rogier schrijft over onderwerpen zoals geschiedenis, eten en drinken, geografie, natuur en geografie. Dit alles aan elkaar geschreven met persoonlijke ervaringen van de auteur waarbij altijd ruimte is voor een aantal tips of handige weetjes die een bezoek aan een dorp net even wat leuker maakt. Zijn website is zeer de moeite waard en een mooi startpunt om je vakantie in Frankrijk te plannen.

Nederlanders in Frankrijk

In de categorie wonen en leven vind je veel boeken van Nederlanders die ooit de stap gewaagd hebben en zijn gaan wonen in Frankrijk. In veel van deze boeken lees je de ervaringen met het authentieke dorpse leven.

De foto’s bij dit artikel zijn van Rogier Swagerman

 

De mooiste dorpen van Frankrijk   Henri-Baudet-Mijn-dorp-in-Frankrijk