Skip to content

Haal een stukje Frankrijk in huis!

Parijs van Kiki van Dijk – Recensie

Parijs van Kiki van Dijk – Recensie

Voor het eerst gepubliceerd op Perfecte Buren
Recensent Jeannie


Kiki van Dijk is het pseudoniem van een Nederlandse schrijfster. Ze reist graag en veel en dat zie je terug in haar boeken. De titel van het boek geeft aan waar het verhaal zich afspeelt. Zo verscheen deze zomer de thriller Vlieland, door Corona waren geen verre reizen mogelijk dit jaar en dus bleef ook Kiki van Dijk in Nederland. Andere recente titels: Winterberg, Tarifa, Lech, Nice, Ibiza de erfenis.

Nu is er dan Parijs, dat zich afspeelt, juist ja, in Parijs. Mika, een sportjournaliste uit Rotterdam maakt zich ernstig zorgen om haar tweelingzus Abby. De beide zussen hebben normaal gesproken heel veel contact, ze appen er veelvuldig op los. Maar de laatste dagen kan Mika haar zus niet bereiken. Abby zou naar Nederland komen voor Kerstmis, helaas wordt er taal noch teken meer van haar vernomen.

Als Mika naar het werk van Abby belt, krijgt ze te horen dat ze al afgereisd zou zijn naar Nederland. Mika krijgt het er benauwd van, er zal toch niets met Abby gebeurd zijn? Ze houdt het niet meer uit en vertrekt op kerstavond hals over kop naar Parijs. Haar man mag zich over hun zoontjes ontfermen.

In Parijs aangekomen, blijkt het appartement van Abby verlaten, er moet iets gebeurd zijn. Haar handtas met alle waardepapieren liggen nog in het appartement er ontbreekt niets. Ook een directe collega van Abby, Eric, vertrouwt de zaak niet, hij is eigenlijk de enige die Mika van meet af aan steunt in haar zoektocht naar Abby. Nog diezelfde dag doet Mika aangifte van vermissing. In eerste instantie lijkt het erop dat de politie het allemaal niet zo serieus neemt maar als er zich een vrouwelijke inspecteur, Sandrine, met de zaak gaat bemoeien, komt alles in een stroomversnelling terecht.

Het leven dat Abby in Parijs leidt, wordt onder de loep genomen en daarbij komen dingen aan het licht die Mika liever niet had geweten. Abby lijkt in Parijs een heel ander persoon te zijn geworden! Dan gebeurt het ondenkbare, in een steegje vlak bij het appartement van Abby, wordt een gruwelijk drama ontdekt. Eentje die maakt dat het leven van Mika voorgoed zal veranderen. Mika zal niet alleen de demonen uit het verleden onder ogen moeten zien maar ook in het reine moeten komen met de gebeurtenissen uit het heden. En dat is niet zonder gevaar want iets of iemand lijkt haar te blijven achtervolgen. Waarom en wie, dat zijn de vragen die Mika niet los kan laten.

Haar vorige thriller Vlieland, vond ik iets minder dan de eerdere thrillers dus ik was heel erg nieuwsgierig naar deze winterthriller. Kiki van Dijk heeft me niet teleurgesteld, in Parijs is ze weer ouderwets op dreef. Het tempo ligt hoog, er gebeurt veel en regelmatig zit je op het verkeerde spoor. Er hangt voortdurend een onderhuidse spanning, je weet niet welke kant het uit zal gaan.

Mika heeft onverwerkte trauma’s uit het verleden die een belangrijke stempel op haar gedragingen zetten. Ze komt wat labiel over. Haar wantrouwen tegenover een aantal mensen lijkt niet altijd reëel, zou ze gek aan het worden zijn? Haar man Alwin maakt zich ernstige zorgen over haar maar hoe vaker hij die zorgen uitspreekt, hoe meer risico Mika gaat nemen. Ieder ander zou dat onverantwoord noemen maar als je een helft van een eeneiige tweeling bent, ligt dat anders, je bent niet compleet zonder de andere helft… Een prima thriller dus, niet superspannend behalve bij de ontknoping op het eind, maar zeer aangenaam lezend.

Bestelinformatie Parijs

kiki van dijk parijs