Skip to content

Haal een stukje Frankrijk in huis!

Populaire blog vanfransebodem.nl

Populaire blog vanfransebodem.nl

Interview met Mireille den Hartog.

Veel blogs over Frankrijk richten zich op Frankrijk als vakantieland. Vanfransebodem.nl gaat vooral over wat je in Nederland kunt beleven op het gebied van film, gastronomie, mode, cultuur, restaurants en wijn. Hoe ben je daartoe gekomen?
In oktober 2013 kwam het idee om een blog/site of FB pagina te beginnen over Franse producten met een historie. Ik had in het Franse magazine Côté Ouest een rubriek ontdekt die Franse producten onder de aandacht bracht zoals het Duralexglas, Le Creuset pannen en het Opinel mes. Ikzelf vond dat boeiend en leuk en wilde dat wel uitpluizen. Maar wat doe je daar dan vervolgens mee? Ik begon het blog met het idee van als ik het leuk vind zijn er vast nog wel 10 anderen die het ook leuk vinden om dit soort weetjes en verhalen te lezen. En zo begon ik met een aantal artikelen. Ik combineerde de artikelen in het begin met een recept die bij het product hoorde. Zo plaatste ik bij de Bretonse streepjes trui het recept van de Bretonse Far en bij de Solex een recept over tapenade, een makkelijk picknick recept en met de Solex kan je op picknickreis gaan. Dat combineren met een recept werd te ingewikkeld om elke keer een Frans product met een recept te schrijven dus dat liet ik al snel los.

Je blog krijgt al snel veel volgers, hoe heb je dat voor elkaar gekregen?
Vanwege mijn reclame/marketing achtergrond, ik ben in het dagelijks leven grafisch vormgever, wist ik wel een beetje hoe ik vanfransebodem.nl moest promoten. Ik schreef allerlei ‘Franse’ instanties aan en kreeg daar leuke reacties op en zelfs uitnodigingen voor openingen van Franse restaurants en winkels, wijnproeverijen, beurzen en andere events. (Afgelopen 14 juli mocht ik voor de vierde keer op de receptie van de Franse ambassade aanwezig zijn, dat zegt wel iets volgens mij en afgelopen mei stond ik samen met o.a. José Schouten van frankrijk.nl in de Margriet, ook een hele eer en ervaring).

Het boek 57 ikonen geeft aan de hand van typisch Franse producten een unieke inkijk in de Franse cultuur. Omdat ik zelf ook grafisch ontwerper ben snap ik die benadering van onderwerpen heel goed. Prachtig boek!
Door een idee dat ik met het Magazine Leven in Frankrijk wilde uitvoeren kwam ik in 2015 in contact met de uitgeverij Edicola in Deventer. Het idee van een boekje over Franse iconen, producten dus, was snel in kannen en kruiken en zo zat ik in de zomer van 2015 veelvuldig achter mijn laptop om teksten te schrijven en het boek vorm te geven. Eind 2015 kwam het uit. Erg leuk en kreeg vele enthousiaste reacties. In 2016 kwam Edicola met de vraag of ik geen boek wilde schrijven over de streek waar wij, mijn man en ik (plus kids) een huis bezitten in Frankrijk, de Gironde. De uitgeverij had al een 3-tal Frankrijk-boeken in de serie Puur Frankrijk maar wilde uitbreiden. Nou ik kon wel een boek volschrijven dacht ik. Was makkelijker gezegd dan gedaan maar het lukte en samen met tig foto’s leverde ik het boek Gironde, kust tot wijn in 2017 af.

Het boek was de reden om ook een stukje Gironde informatie, blogartikelen toe te voegen aan mijn blog/site. We zijn regelmatig in de streek te vinden en ontdekken toch steeds weer wat nieuws. De info is voornamelijk gericht op de kustgebieden van de Gironde omdat daar ons huis nou eenmaal staat.

 

        

 

Voor ‘thuisblijvers’ is vanfransebodem.nl een geweldige plek waar je leuke tips vindt voor een trip of een avondje uit met een Franse ‘signatuur’.
Ondertussen is mijn blog/site enorm gegroeid en uitgebreid met artikelen over Franse hotspots in Nederland en Frans nieuws. Dat laatste in de zin van waar zijn er Franse markten, brocantemarkten, Franse films, tentoonstellingen enz te zien in Nederland en ook over boeken die zich afspelen in La Douce France. Omdat ik soms wat publiceer over ‘Franse’ boeken kwam ik in contact met frankrijkboeken.nl. We werden partners van elkaar en ondanks dat we allebei wat anders doen op “Frans” gebied promoten we toch het mooie Frankrijk en bedienen we onze volgers en lezers. Zo ben ik ook partner van het Magazine Leven in Frankrijk, TV5MONDE, French Food Stories en het weblog Paris FvdV. Allemaal Francofielen met een groot hart voor La Douce France.

Meer weten over de producten van Franse bodem
of de Gironde streek, vanfransebodem.nl