Recensie Open Zee, door Catherine Poulain

Lees Open Zee en je zult zeker in de ban raken van de buitengewone belevenissen van Lili, die als visser probeert haar mannetje te staan in het onherbergzame Alaska. De indringende beschrijvingen van de personages, de natuur en de elementen, maken dat je je bijna zelf op die vissersboot waant. Door dit verhaal leer je heel veel over de visserij en het leven op zee. Maar wanneer je gevoelig bent voor ruige taal, kerels die overmatig drank en drugs gebruiken en je maag omdraait bij het lezen over doorkliefde vissenlijven, denk dan nog even na voordat je aan dit boek begint!

Uitgegeven door Cossee, juni 2017. Paperback, 352 pagina’s, vertaald door Prescilla van Zoest
Oorspronkelijke titel: Le Grand Marin (uitgeverij L’Olivier, februari 2016)


Toen Le Grand Marin (de Franse titel van het boek) in 2016 uitkwam was het wekenlang het gesprek van de dag in literaire kringen. Schrijfster Cathérine Poulain was tot dan toe een volledig onbekende in de literaire wereld. Maar dit vele malen bekroonde debuut heeft daar voorgoed verandering in gebracht. Wat een kracht, wat een expressie gaat uit van elk van de – soms heel korte, afgemeten zinnen – waarmee Cathérine haar verhaal vertelt: haar eigen verhaal. De auteur vertelt in dit boek over haar eigen ervaringen uit de tijd dat ze als jong meisje aanmonsterde op een grote vissersboot in Alaska.
Lili, de naam van de hoofdpersoon in Open Zee, is bijna twintig wanneer ze het Franse Manosque achter zich laat. Ze wil ontsnappen aan allerlei persoonlijke problemen en aan het troosteloze bestaan in dit Zuid-Franse dorpje en besluit naar Alaska te gaan. Om zichzelf te leren kennen en haar grenzen op te zoeken. Na de nodige omzwervingen komt ze op het eiland Kodiak terecht, zo ongeveer de meest afgelegen plek op aarde, verzamelplaats voor de verstotenen der aarde, getraumatiseerde oorlogsveteranen, eenzame en trieste mannen, allemaal met problemen. Hier gaat ze de uitdaging van haar leven aan: aanmonsteren op een long-liner en kabeljauw vissen midden op de oceaan.

Het begin is niet gemakkelijk. Niemand is bereid haar aan boord te nemen. Dat is ook niet verbazend: Lili (net als Cathérine Poulain) is een tenger vrouwtje, met een zachte, onzekere stem. Niet bepaald iemand aan wie je onmiddellijk zware en gevaarlijke taken aan boord van een grote vissersboot toevertrouwt. Maar op een dag lukt het haar toch en kan ze als matroos onderaan beginnen in de hiërarchie aan boord van The Rebel. Op open zee, in wilde stormen en tussen rauwe kerels zonder scrupules, moet ze bewijzen dat ze net zo goed is als zij, en nog beter. Het kost haar de nodige teleurstellingen en veel doorzettingsvermogen, maar beetje bij beetje weet ze het respect van haar collega’s af te dwingen. En niet alleen hun respect, een voor een worden ze verliefd op haar! Maar Lili heeft haar keuze allang gemaakt. Met Jude, le grand marin, begint ze een onstuimige liefdesrelatie. Maar heeft die toekomst ..?

Open zee is een roman over vrouwenemancipatie, en Cathérine Poulain beschrijft in dit boek een adembenemend vrouwenportret. Maar als lezer stel je je ook de nodige vragen: gaat Lili niet te ver? Moet je om jezelf te bewijzen je eigen leven op het spel zetten?

Marion Everink
Oktober 2019


Marion Everink is auteur en woont en werkt in Zuid-Frankrijk.
Zie ook Frans, tu comprends? en Ratjetoe.