Skip to content

Haal een stukje Frankrijk in huis!

Recensie ‘Vrij uitzicht’ van Anya Niewierra

Spannend debuut dat zich afspeelt in de Pyreneeën

Na een scheiding en andere tegenslagen komt de succesvolle zakenvrouw Tess in een neerwaartse spiraal terecht. Om dit te doorbreken wil ze terug naar het verleden. Ze komt erachter dat één gebeurtenis uit haar verleden haar hele leven heeft beïnvloed. Een geheim dat ze deelde met haar inmiddels overleden moeder.

Ze gaat terug naar Zuid-Frankrijk, naar het bergdorp Mosset, waar ze als jonge vrouw een jeugdliefde beleefde met Benoit, tegenwoordig burgemeester van het dorp. Mosset blijkt de perfecte vlucht uit het vastgelopen leven dat ze in Nederland leidt, en ze besluit er te blijven. Als ervaren vastgoedontwikkelaar wil ze het oude chateau van Mosset ontwikkelen. Daar blijkt niet iedereen in het dorp blij mee te zijn. Ze krijgt geheimzinnige berichten en wordt in haar plannen tegengewerkt.

Het Frans Catalaanse dorp gaat gebukt onder een reeks verdwijningen die er in het verleden hebben plaatsgevonden. Jonge vrouwen die met een tussenpoos van 25 jaar zijn verdwenen. Dat het kasteel er iets mee te maken heeft staat voor Tess vast. De verhouding met Benoit verloopt stroef en ook de relatie met een plaatselijke kunstenaar brengt haar uit evenwicht. Het hele dorp lijkt haar ondertussen tegen te werken.

Vrij uitzicht is het veelbelovende debuut van Anya Niewierra en kreeg veel aandacht. Het werd genomineerd voor de Hebban / Crimezone debuutprijs van 2014. De foto op het omslag zet je op het verkeerde been maar het gaat toch echt om een ‘literaire thriller’. Anya Niewierra woont deels in Nederland en deels in de Pyreneën en dat geeft het boek een extra dimensie door de mooie beschrijvingen van de natuur, de dorpscultuur en de volksaard van de Catalanen.

De verschillende verhaallijnen worden soepel en intelligent aan elkaar geknoopt. De personages in het verhaal worden psychologisch goed onderbouwd waarmee steeds meer de vraag rijst welke rol ze spelen in het geheimzinnige verleden van het dorp.

Zoals je van een thriller mag verwachten komen er regelmatig nieuwe elementen bij die het verhaal compliceren en de spanning opbouwen tot een onverwachte climax.

Marion Pauw is ambassadeur voor Vrij uitzicht. Zij zegt over het boek:
”Het debuut van Anya Niewierra heeft het allemaal: een onopgeloste misdaad uit het verleden en een opbloeide romance in een spannende setting. Dit is nou een heerlijke trhiller.”

DWDD Panellid Wim Krings over Vrij uitzicht:
”Een thriller die leest als een speer!”

Anya Niewierra (1964) werd geboren in Kerkrade. Ze is werkzaam als algemeen-directeur van VVV Zuid-Limburg en was tot voor kort president van EDEN, het grootste samenwerkingsverband van toeristische bestemmingen ter wereld.

Bestel hier het boek