Skip to content

Haal een stukje Frankrijk in huis!

Stedentrip Parijs de beste tips en reisgidsen

Stedentrip Parijs de beste tips en reisgidsen

Parijs is een stad waar je nooit uitgekeken raakt. Het is de stad van de Eiffeltoren, de Notre-Dame, de Sacré Coeur en de Arc de Triomphe. Genoeg bezienswaardigheden om je enkele dagen bezig te houden. En er is nog zoveel meer te zien en te beleven buiten de toeristische hoogtepunten. Met de meeste sterrenrestaurants ter wereld, de vele groene parken en prachtige musea is Parijs een perfecte bestemming voor een weekendje weg.

Weekendje weg naar Parijs

De Franse hoofdstad is ook wel omschreven als de ‘stad van de honderd dorpen’, waarmee wordt bedoeld dat je in iedere stadswijk (quartier) een heel nieuwe wereld binnen gaat. De Seine splitst de stad in twee delen met elk een eigen karakter. Rive Gauche (linkeroever) met z’n studenten en Rive Droite (rechteroever) met de handel en de wat meer chiquere kant van Parijs. Rive Gauche heeft het o.a. het Quartier Latin en St. Germain met z’n oude straatjes. Rive Droite heeft de Grands Boulevards met z’n zakelijke karakter. Hier is de invloed van de grote vormgever van de stad Baron Haussmann het grootst. 

Ontdek Parijs in de voetstappen van beroemde schrijvers

Parijs is een stad met enorme contrasten, een stad van rijkdom en extreme armoede. Je vindt er de hipste cafés, maar ook minuscule, donkere kroegen met een hoogbejaarde dame achter de toog, een veel te dikke kater aan haar zijde. Het verleden is direct of indirect nog zichtbaar in het straatbeeld van Parijs. Je kunt jezelf verliezen in de grote stad, je verloren voelen, je kunt dwalen om te verdwalen, dingen vinden waarvan je niet wist dat je ze zocht, scènes zien die je nooit eerder hebt gezien.
Ben je geïnteresseerd in literatuur lees dan ‘Met Parijse pen‘ van Margot Dijkgraaf. Aan de hand van grote schrijvers ontdek je het Parijs van onder andere Michel Houellebecq, Patrick Modiano en Remco Campert.

Op onze website vind je meer dan 400 boeken die zich in Parijs afspelen. Daaronder zijn tientallen reisgidsen boordevol waardevolle tips om je goed voor te bereiden op je verblijf in de lichtstad. Hier vindt je alle boeken over Parijs.
parijs museumzaal
parijs louvre

De 10 mooiste musea van Parijs

Voor het bezoeken van alle musea in Parijs zou je wel een jaar kunnen uittrekken. Wat ons betreft zou je met deze 10 kunnen beginnen, maar als je er eenmaal bent kun je natuurlijk ook je lijstje samenstellen. Wist je dat er ook heel musea gratis toegankelijk zijn?

Als je meerdere musea wilt bezoeken dan is het al snel aantrekkelijk om een Paris Museum Pass te kopen. Deze kaart geeft je gedurende 2, 4 of 6 aaneengesloten dagen recht op gratis toegang in zo’n 60 musea en monumenten in Parijs.

  1. Het Louvre
  2. Centre Pompidou
  3. Petit Palais
  4. Picasso Museum
  5. Musée de l’Orangerie
  6. Musée National d’Histoire Naturelle
  7. Museum voor Moderne Kunst
  8. Rodin Museum
  9. Ateliers des Lumières
  10. Musée d’Orsay
parijs pere lachaise 1200

Père-Lachaise

In zijn boek ‘Hemel op aarde’ beschrijft Rob Kemps de mooiste verhalen over Père-Lachaise, de beroemdste begraafplaats in Parijs. Kemps boek staat vol prachtige foto’s en geeft heel veel achtergrondinformatie over de vele beroemdheden die op het kerk te vinden zijn. Ga je naar Pére Lachaise neem dan vooral zijn boek mee want er staan een aantal kaarten in zodat je de graven makkelijk kunt vinden.
Enkele grote namen die er begraven zijn: Frederic Chopin, Georges Moustaki, Jim Morrison, Edith Piaf, Henri Salvador, Molière, Chopin, Oscar Wilde, Marcel Proust, Yves Montand.

parijs boekenstalletje 1000

Wandelen langs de Seine

Veel bezienswaardigheden liggen langs de beide oevers van de Seine. Een perfecte start om Parijs te verkennen is lekker langs de Seine te slenteren. Je komt er vanzelf alles tegen, monumenten zoals de Notre Dame en de vele prachtige bruggen. Moe geworden pak je een van de vele bankjes, uitkijkend over de sterk stromende levensader van Parijs met uitzicht op Ile de la Cité, het eiland waar de geschiedenis van Parijs begon. Nog steeds kun je er de bekende boekenstalletjes aantreffen. Je kunt natuurlijk ook een rondvaartboot nemen!

parijs op de fiets

Fietsen in Parijs

Voor veel Parijzenaars werd de fiets in korte tijd het ideale vervoermiddel in de stad. Er zijn de laatste jaren veel fietspaden langs de drukke boulevards aangelegd en er komen er nog veel meer. Voor het woon- werkverkeer is de fiets ideaal. Maar ook de toerist die de stad echt wil beleven kiest voor de fiets, want fietsend de stad doorkruisen is veel langer vol te houden dan lopend. En je komt op veel meer onverwachte plekken!

parijs gare du nord 1200

Met de trein naar Parijs

De gemakkelijkste manier om van Nederland naar Parijs te reizen is met de Thalys treinen. Na iets meer dan 3 uur kom je aan midden in Parijsk. Kaartjes beginnen vanaf ca. 35 euro, maar het is altijd goedkoper om vantevoren te reserveren.Treinen komen aan op Gare du Nord in het centrum van Parijs.
je kunt ook overwegen om de bus te nemen. De reistijd is dan ca. 8 uur en je hebt meerdere opstapplaatsen in Nederland.

Deze 5 boeken helpen je op weg om zelf de vele kanten van Parijs te ontdekken

De nieuwste reisgidsen en boeken die zich afspelen in Parijs