De Tour de France start op 29 augustus in Nice om op 20 september in Parijs te finishen. Het grootste deel van de race speelt zich af in het bergachtige Zuiden en Oosten met uitstapjes naar de Pyreneeën, de Atlantische kust en het Centraal Massief. Op de een-na-laatste dag kan een klimtijdrit op La Planche des Belles Filles wel eens beslissend worden voor de eindzege.
Jumbo Visma of Ineos?
Alle ogen zijn gericht op de twee sterkste teams, Jumbo-Visma en Ineos. Kan de Nederlandse ploeg de Britse hegemonie doorbreken? Allebei starten ze met drie kopmannen, Dumoulin-Roglic-Kruijswijk versus Froome-Bernal-Thomas. Wordt een van die zes de winnaar van de Ronde van Frankrijk 2020? Of slaan thuisrijders als Pinot of Alaphilippe toe?
Sport voor helden
Voorspellen is altijd lastig maar dat er eind september weer nieuwe namen worden toegevoegd aan de lange erelijst van de Tour de France staat vast. Maar het zijn niet alleen de helden die inspireren om over deze sport te schrijven. Het is veel meer dan de gele trui en de zware etappes. De Tour is misschien wel het grootste sportevenement ter wereld en boet na een eeuw nog steeds niet in aan populariteit. Elk voorjaar verschijnen nieuwe biografieën van grote wielerhelden, maar ook romans en thrillers. Een echte klassieker is De Renner van Tim Krabbe die al meer dan 40 drukken telt.
Op weg naar Parijs
De Tour de France is ontstaan in 1903 en werd destijds georganiseerd door Henri Desgrange, hoofdredacteur van het tijdschrift L\’Auto. Zijn jonge medewerker, journalist Georges Lefèvre, die tevens de Tourdirecteur van de eerste editie was, werd geïnspireerd door de individuele poging in 1895 van wielrenner Jean Marie Corre. Corre introduceerde in 1895 een fiets van aluminium en testte deze in zijn eentje over alle bekende parcoursen in Frankrijk. Hieruit ontstond in 1903 het idee om deze tijdritten jaarlijks te laten herleven. De Tour is sindsdien uitgegroeid tot de belangrijkste en eervolste wielerwedstrijd van het jaar. [BRON WIKIPEDIA]