Skip to content

Haal een stukje Frankrijk in huis!

Vietnamees in Parijs, Thangh Nguyen – Recensie

Voor het eerst gepubliceerd op Perfecte Buren.
Recensent Lisanne.


‘De ware identiteit verstopt achter een masker’.

Vietnamees in Parijs is het langverwachte vervolg van de in 2015 verschenen debuutroman De sympathisant, waarvoor de auteur Viet Thanh Nguyen (1971) de Pulitzer Prize 2016 won. Naast de alom bekende Pulitzerprijs mocht hij ook de Dayton Literary Peace Prize, de Edgar Award en de Carnegie Medal in ontvangst nemen. Ook in de media werd dit boek door meerdere kranten bekroond met vijf sterren. Thanh Nguyen is geboren in Vietnam maar vluchtte op zesjarige leeftijd met zijn ouders naar Amerika.

Het verhaal gaat verder wanneer hoofdpersoon Vo Danh– voormalig kapitein, spion en communist – naar Frankrijk vlucht, samen met zijn beste vriend en bloedbroeder Bon. Getraumatiseerd door martelingen uit het verleden en de afschuwelijke ervaringen uit het heropvoedingskamp verblijft Vo Danh tijdelijk bij zijn Frans-Vietnamese ‘tante’ en begint hij een drugshandel. Door in contact te komen met de verkeerde mensen en zelf gebruik te maken van zijn koopwaar, belandt hij steeds dieper in het criminele circuit. Niet veel mensen weten dat hij een man is met twee gezichten, twee identiteiten. Hij is de zoon van een Franse vader en een Vietnamese moeder die elkaar ontmoetten tijdens de Vietnamese onafhankelijkheidsoorlog maar waar hij – tot zijn grote teleurstelling – nooit door zijn vader erkend is. Waar zijn beste vriend Bon zijn hele leven al een bloedhekel heeft aan communisten en kolonisten, is het een kwestie van tijd eer Vo Danh zijn ware gezicht laat zien en hun jarenlange vriendschap tot een eind komt.

Het verhaal is verdeeld in vier delen en wordt verteld vanuit het ik-perspectief en de alwetende verteller waardoor de manier van schrijven veel afwisseling biedt. En dat is maar goed ook, want waar de intelligente schrijfstijl van Viet Thanh Nguyen veelal om geprezen wordt, maakt hij o.a. gebruik van lange zinnen, moeilijke woorden en namen en vele aparte tekens. Dit zou als lastig ervaren kunnen worden.

Omdat het geloof, het kolonialisme en het communisme een grote rol spelen worden regelmatig citaten gebruikt van o.a. Karl Marx, Jean-Paul Sartre en Voltaire. Liefhebber of niet, deze citaten geven meer duidelijkheid van het verhaal en de gevoerde dialogen. Niet alleen geeft het boek veel inzicht en informatie over de bloederige Indochinese oorlog – een gevolg van de Tweede Wereldoorlog, ook neemt de spanning tijdens het verhaal steeds meer toe en wordt de lezer verwend met een verrassend einde. Met name door deze combinatie geef ik het boek 4 sterren.

Lisanne
Perfecte Buren

Je kunt Vietnamees in Parijs hier bestellen

viet thanh nguyen vietamees in parijs
viet thanh nguyen vietamees in parijs