Skip to content

Haal een stukje Frankrijk in huis!

Wandelen in Frankrijk

Wandelen in Frankrijk

Tips en boeken voor je volgende wandeling in Frankrijk.

Frankrijk is het ideale land voor een wandelvakantie. En dat vinden niet alleen de toeristen uit het buitenland. Ook de Fransen zelf zijn fanatieke wandelaars en zoeken graag in eigen land de mooiste wandelgebieden op. Dat zie je terug in de vele gemarkeerde routes.

Eindeloos veel mogelijkheden

Eigenlijk kun je overal prima wandelen. Vanuit je dorp of camping of op bijzondere locaties in de bergen of natuurgebieden. Bedenk wel dat wandelen in Frankrijk best een uitdaging kan zijn. De afstanden zijn al snel groter dan je in Nederland gewend bent. Een petit randonnée kan daarom nog wel eens tegenvallen. Populaire wandelgebieden voor langere tochten zijn de Alpen en de Pyreneeën, maar ook de Vogezen en de Jura zijn geschikt voor stevige bergwandelingen. In de Elzas, Bourgogne, Dordogne, Normandie, Bretagne en de Provence in Zuid-Frankrijk kun je prachtige dagtochten maakt. 

Voor de meer geoefende wandelaars zijn er door het hele land de Grand Randonnées, de GR-routes waar je meerdaagse routes kunt lopen. Met een routekaart kun je makkelijk routes combineren.

frankrijk boeken wandelen 10

Mooie wandelgebieden en wandelroutes in Frankrijk

Wandelen is misschien wel de beste manier om het land te leren kennen. Frankrijk is immers meer dan de Eiffeltoren en een stokbrood met kaas. Ontdek het andere Frankrijk met een wandeling door de wijngaarden, een huttentocht door de Alpen of loop een deel van de camino, de beroemde pelgrimstocht naar Santiago de Compostella.

Wandelen dichtbij in de Champagne-Ardenne

Heb je een lang weekend en behoefte aan groen, rust en ruimte denk dan eens aan het stukje Frankrijk dat het dichtst bij Nederland ligt, de Champagne-Ardenne. De afstand is slechts zo’n 350 km van Utrecht en je kunt genieten van alle pluspunten van Frankrijk: wijngaarden, rivieren, rotsformaties, heuvels en meren. En natuurlijk de Franse gastronomie.

Goede websites om je te oriënteren op je volgende wandeltocht

Frankrijk Puur
www.frankrijkpuur.nl Op deze prachtige website met veel wandelroutes in alle delen van Frankrijk tref je naast de routes veel mooie fotografie en extra toeristische tips aan. Frankrijk Puur geeft ook prachtige reisgidsen uit over Frankrijk waaronder Wandelen in Frankrijk met meer dan 50 bestemmingen met meerdere wandelroutes. Voor zowel beginners als gevorderden.

Book a trekking
www.bookatrekking.com Informatieve website met 6 wandelroutes en veel tips voor een goede voorbereiding van je wandelvakantie.

Op pad
www.oppad.nl Mooie website met wandelroutes voor de meer gevorderde wandelaar. Denk aan meerdaagse tochten door de Alpen, Auvergne en andere uitdagende bestemmingen. Er zijn ook speciale tochten afgestemd op kinderen.

Komoot
www.komoot.nl Uitgebreide website met kaartjes en foto’s. Er is ook een gratis komoot app beschikbaar.

frankrijk boeken wandelen 1

Het GR route netwerk

Het enorme netwerk van de Grand Randonnée paden is te danken aan het initiatief van een fanatiek scouting-lid, Jean Loiseau (1896-1982). Als wandelaar legde hij zijn wandelingen vast voor andere leden van de scouting. Later ging hij ook wandelgidsen maken. In 1947 werd een organisatie opgericht (Fédération Française de la Randonnée Pédestre (FFRP) ) die het wandelnetwerk ging beheren en later ook de de officiele GR gidsen ging uitgeven die nu nog steeds verkocht worden.

Je kunt de verschillende routes herkennen aan de markering dmv strepen. De Grande Randonnés hebben een rode en een witte streep. de kortere streekpaden, de GR de Pays (GRP), zijn geel en rood gemarkeerd. Als laatste heb je nog de Promenade et Randonnée (PR). Dit zijn de kortste routes, meestal in de vorm van een lus en duren enkele uren tot max 8 uur. De PR routes zijn gemarkeerd met gele en witte strepen.

Waar staan de nummers van een GR route voor?

De nummers hebben een vaste indeling. Nummer 1 tot 20 betreft de hoofdroutes, de nummers 20 t/m 99 zijn meestal afgeleiden van de hoofdroutes. Route nummers boven de 100 zijn meestal afgeleiden van meerdere gecombineerde hoofdroutes. Alle routes zijn te koop in boekvorm aangevuld met toeristische informatie over bezienswaardigheden en bijvoorbeeld overnachtingsmogelijkheden. Op topografische kaarten (1:25.000) staan de routes ingetekend.

Het totale netwerk omvat meer dan 180.000 kilometer.
frankrijk boeken wandelen 9
frankrijk boeken wandelen 3
frankrijk boeken wandelen 2

Een goede voorbereiding

Dat wandelen in Frankrijk andere uitdagingen kent dan een tochtje in Nederland is geen nieuws. Ook een klein ommetje kan al een hele uitdaging zijn. Ga daarom nooit onvoorbereid op pad. Onderweg kan er altijd iets mis gaan. Denk aan een route die plotseling stopt, of je bent verkeerd gelopen. Je denkt dat je nog wel een cafe of restaurant tegen komt maar die blijkt gesloten. Ook het weer kan plotseling omslaan.

Lijst met dingen die je altijd minimaal bij je moet hebben. Ook bij een kortere wandeling van enkele uren horen deze artikelen altijd in je rugzak:
• telefoon met GPS
• gedetailleerde kaart van de omgeving
• goede (berg)schoenen en sokken
• voor enkele uren water, 1,5 liter per persoon
• voldoende eten
• contant geld
• bescherming tegen de zon, hoed, zonnecreme
• extra kleding, waterdichte jas

Aanbevolen wandelboeken en reisgidsen

Topografische kaarten Frankrijk en apps

De wandelkaarten van IGN (Institute Geographique National), zijn van een ongekend hoog niveau. De wandelkaarten 1:25.000 zijn zeer gedetailleerd en werkelijk alles staat er op aangegeven. Onmisbaar!

Verkrijgbaar in Frankrijk bij de boekhandel en benzinestations of bij de Zwerver topografische kaarten
 
Naast topografische kaarten kan een wandel app of GPX app je extra zekerheid geven bij de wandeltocht. De meeste apps hebben natuurlijk allerlei extra’s zoals tips, statistieken en kun je je wandelingen delen met vrienden.
 
Enkele handige apps:
• Komoot
• Wikiloc
• RouteYou
 
frankrijk boeken wandelen 13

Op weg naar je wandelbestemming

Boeken over wandelen